A bűnözői bandák elleni tehetetlenségében elsírta magát a svéd rendőr

Amnesztiát és önrendelkezési jogot követel a kormánytól Katalónia. A francia apák félnek kivenni az apasági szabadságukat. Ferenc pápa levéllel fordult a másneműek pasztorációját végző James Martin jezsuitához. A bűnözői bandák elleni tehetetlenségében elsírta magát egy göteborgi rendőr.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 29. 18:00
null
Forrás: SVT képernyőkép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amnesztiát és önrendelkezési jogot követel a kormánytól Katalónia

Pere Aragonés katalán elnök a politikai foglyoknak adott kegyelem után először találkozik Pedro Sánchez miniszterelnökkel. A találkozón helyet követelt magának a kegyelmi intézkedés miatt frissen szabadult Oriol Junqueras, Katalónia egykori vezetője is, de a miniszterelnök elutasította a tervét, és kizárta a találkozóról. A katalán kormány már a kegyelmi intézkedésekről szóló végleges döntés előtt jelezte: nem elégszik meg ennyivel, ez csak az első lépés ahhoz, hogy végül létrejöjjön a Katalán Köztársaság. Az elítélt politikusok is Szabad Katalóniát! feliratú transzparenssel léptek ki a börtön kapuján. Pere Aragonés kedden a további lehetőségekről, köztük a politikai foglyok amnesztiájáról és a katalán önrendelkezésről egyeztet a kormányfővel. A Sánchez-kormány azért engedte szabadon a 2017-ben Katalónia egyoldalú függetlenségének kikiáltásában részt vevő politikusokat, hogy békésen folytatódhassanak a tárgyalások Madrid és Barcelona között a függetlenedés témakörében. A jobboldali pártok továbbra sem értenek egyet a döntéssel.

Forrás: EFE, VOZPOPULI, Tóth Brigitta

A francia apák félnek kivenni az apasági szabadságukat

A magánszférában dolgozó francia apáknak mindössze hetven százaléka él a fizetett apasági szabadság jogával, amikor gyermeke születik. Az arány még rosszabb a magánvállalkozók körében: csak 33 százalékuk megy apasági szabadságra, kilenc százalékuk pedig még a gyermek születésekor automatikusan kivehető három szabadnap jogával sem él.

Patrice Bonfy, egy munkavállalók jogaira szakosodott ügyvéd szerint a törvény által biztosított lehetőséggel az apák egy része „saját belátása” miatt nem él, mások pedig a munkáltatójuk részéről tapasztalt nyomás miatt nem merik kivenni a szabadságot. Az indokok és a félelmek között a jövedelem elvesztése, a kollégák rosszallása, a félbehagyott munka miatt kialakult bűntudat, valamint a felettesek kimondott vagy kimondatlan neheztelése a leggyakoribb. Mathilde Callède francia személyzeti igazgató szerint azonban egy gyermek születése olyan esemény, amelyet mindkét szülőnek teljes mértékben át kell élnie ahhoz, hogy később ne legyen az az érzése, hogy elmulasztott valamit.

Forrás: LEJDD

Ferenc pápa levéllel fordult a másneműek pasztorációját végző James Martin jezsuitához

A pápa továbbra sem ért egyet a genderideológia terjesztésével kiskorúak körében, az LMBTQ-közösség tagjaiért azonban imádkozik. A Vatikán a homo- és transzfóbiát büntető törvényjavaslat módosítását kérte az olasz parlament tagjaitól, melyben kitért többek között arra a veszélyre is, hogy az egyház által működtetett intézményekben kötelező jelleggel kelljen gendertartalmú ismeretanyagot tanítani. Ferenc pápa James Martinhoz, az LMBTQ-jogokat védő jezsuita atyához címzett levelet, melyben háláját fejezik ki pasztorális tevékenységéért. „Isten szeretettel fordul mindenkihez, hiszen mindannyian fiai vagyunk. Az ő szíve mindenki előtt nyitva áll” – írja Ferenc pápa. „Közelség, együttérzés, gyengédség: ezekkel az érzelmekkel fordul mindenkihez. Imádkozom érted, hogy ezen értékeket követve folytasd szolgálatodat” – írta Martin atyának a pápa.

Forrás: ILMESSAGERO, Jánosi Dalma

A bűnözői bandák elleni tehetetlenségében elsírta magát EGY göteborgi rendőr

Nem tudja megvédeni azokat az üzlettulajdonosokat a rendőrség, akiket a göteborgi, bevándorlók lakta negyedekben bűnözői csoportok fenyegetnek. Egy Északkelet-Göteborgban 16 éve dolgozó rendőr beszélt erről a svéd köztévé interjújában, melynek során el is sírta magát, mert mint mondta, tehetetlenek. Ulf Boström számos olyan emberrel találkozott, akit – családjával együtt – halálosan megfenyegettek: vagy fizet védelmi pénzt, vagy tönkre teszik az életét. Boström szerint az áldozatok akkor sincsenek biztonságban, ha fizetnek, illetve ha rendőrségi védelem alatt, új identitással, máshol kezdenek új életet. „Mivel ilyen sokáig hagytuk ezeket a bandákat tevékenykedni, elterjedtek egész Svédországban, ott vannak az összes nagyobb városban. Mindenhol van szemük és fülük” – mondta el a rendőr.

Forrás: SVT, Bugnyár Zoltán

Kiemelt kép: SVT képernyőkép

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.