A delta variáns miatt már az újraoltást tervezi Moszkva

A negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 21. 13:55
null
Oltáshoz készítik elõ az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca azok számára, akik már megkapták a Covid–19 elleni vakcinát, de az antitestszámuk elégtelen szintre csökkent – írta a Moszkovszkij Komszomolec című napilap hétfőn, amikor az új fertőzöttek száma már negyedszer haladta meg a 17 ezret Oroszországban. A lap idézte Mihail Murasko egészségügyi minisztert, aki szerint a közeli napokban nyilvánosságra hozzák az eljárás menetrendjét. Oroszországban a közelmúltban megugrott az új esetek száma, a betegek többségét a SARS-CoV-2 koronavírusnak egy, a korábbiaknál agresszívabb, indiai eredetű, úgynevezett delta változata fertőzte meg. Az orosz szaktárca a negatív tendencia ellensúlyozására döntött a lakosság újraoltása mellett.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester vasárnap azt mondta, hogy azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást.

Hétfőtől egyébként elkezdik Szputnyik V-vel beoltani az állapotos nőket is. Moszkvában pedig július elejétől megkezdik az orosz vakcina tesztelését a 12–17 éves fiatalokon. A 350 önkéntesnek a felnőtteknél szokásos adagnál kisebbet fognak beadni a vakcinából.

Lothar Wieler, a német Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte: a delta variáns egész biztosan kiszorítja a többi vírusváltozatot, a kérdés csak az, hogy mikor. Az új variáns ellen egy adag oltás nem nyújt erős védelmet, ezért

egy újabb, negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie

– mondta. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint május 31. és június 6. között 6,2 százalék volt a delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2-leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak. Németországban átlépte az 50 százalékot a Covid–19 ellen legalább egy adag védőoltást kapottak aránya, a teljes oltással rendelkezőké pedig 30 százalék fölé emelkedett.

Csökkent az oltakozási hajlandóság Horvátországban, így várhatóan nem teljesül a kormány terve, hogy június végéig beoltsák a lakosság felét – derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből. Az elmúlt héten 36 865 ember kapta meg a védőoltások első adagját, ami kevesebb mint a fele az előző hetinek. A valamivel több mint négymilliós népességű Horvátországban eddig 1 450 798-an kaptak védőoltást, közülük 908 674-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőttlakosság 42, illetve 26 százaléka. A szomszédos, kétmillió lakosú Szlovéniában védőoltást eddig 794 068-en kaptak, közülük 594 092-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőttlakosság 46, illetve 34 százaléka. Ljubljana is igyekszik felgyorsítani az oltási kampányt, ezért hétfőtől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik vakcinával szeretnék beoltatni magukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.