A keményvonalas Ebrahim Raiszi lehet az új iráni elnök

Gratulálok az embereknek a döntésükhöz – jelentette be Haszan Róháni leköszönő elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 19. 9:40
HAMENEI, Szajed Ali; RHNI, Haszan; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2021. június 18. Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban 2021. június 18-án. A mostani elnökválasztáson Haszan Róháni helyéért csaknem hatszázan indultak, az Õrök Tanácsa azonban csak hét jelölt indulását engedélyezte. A legesélyesebbnek az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje által támogatott Ebrahim Raiszit tartják. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati – jelentette az iráni állami média szombaton. – Remélem, hogy kormánya – Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt – virágzást és elégedettséget hoz országunk számára – áll Hemmati levelében.

Ebrahim Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban
Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A belügyi tárca közlése szerint Raiszi a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján 62,2 százalékot szerzett. Haszan Róháni leköszönő elnök is megerősítette: megvan a választás győztese. – Gratulálok az embereknek a döntésükhöz – jelentette be Róháni a televízióban. – A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország – tette hozzá, bár a győztes nevét nem mondta ki. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Raiszi győzelmét mindhárom ellenfele elismerte.

Ebrahim Raiszi támogatói egy teheráni nagygyűlésen június 16-án
Fotó: MTI/AP/Ebrahím Noruzi

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett. A mintegy hetvenezer szavazókörben 59 millió választásra jogosult adhatta le voksát, de az előzetes felmérések szerint csak mintegy negyven százalékuk nyilatkozott úgy, hogy részt fog venni a szavazáson, ami harminc százalékponttal kevesebb a 2017-es választás részvételi arányánál. A DPA hírügynökség megjegyzi, hogy az alacsony részvétel nagyobb zavart okozhat, mint az egyébként szinte biztos végeredmény, mert a rendszerbe vetett bizalom megrendüléséről tanúskodhat.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője megérkezik egy teheráni szavazóhelyiségbe
Fotó: MTI/AP

Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő Raiszi magáénak tudhatta a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is. – A rendszer konzervatív arcai közé sorolható, a hatalom lojális híve, egyúttal kedvezményezettje. Vannak pletykák, hogy már Ali Hamenei utódjaként építik fel, az elnökség csak „dobbantó” számára – mondta korábban a Magyar Nemzetnek Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. A választáson eredetileg több mint hatszáz jelölt akart indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.