időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

A vakcinák hatékonyságát előre jelző vérvizsgálatot fejlesztettek ki az Oxfordi Egyetemen

Forrás: MTI
2021.06.24. 19:30
A vakcinák hatékonyságát előre jelző vérvizsgálatot fejlesztettek ki az Oxfordi Egyetemen

Az Oxfordi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vérvizsgálaton alapuló módszert, amely előre jelzi a Covid–19 elleni új vakcinák hatékonyságát, ezzel megnyílhat a lehetőség az oltóanyagok széles körű klinikai próbáinak lerövidítésére, amelyek elvégzése egyre bonyolultabb feladat.

A kutatók a vírus ellen harcoló számos antitest koncentrációját vizsgálták a kutatásba bevont résztvevők vérében azután, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett Vaxzevria nevű oltást megkapták. Megvizsgálva azt, hogy a részt vevő önkéntesek közül később ki szenvedett tüneteket mutató Covid–19-ben és ki nem kapta el a koronavírus-fertőzést, a kutatók alkottak egy, a résztvevők vérvizsgálatain alapuló modellt, amelytől azt remélik, hogy „megjósolja”, milyen erőteljesek lesznek az újabb oltások.

„Az adatokat fel lehet használni arra, hogy kikövetkeztessük az új oltóanyagok becsült hatékonyságát”

– írták a Medrxiv.org tudományos hírportálon csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A modelltől azt remélik, hogy „megjósolja”, milyen erőteljesek lesznek az újabb oltások
Fotó: PEXELS

A kutatók jelezték: további kutatások szükségesek annak megerősítésre, hogy a modell jól jelzi az aggodalomra okot adó, fertőzőképesebb új vírustörzsek esetében is a vakcinák hatékonyságát.

Megjegyezték azt is, hogy nem vizsgálták az úgynevezett sejtes immunválaszt, amely az antitestek mellett az emberi szervezet hatékony fegyvere a fertőzések ellen, és amelyet bonyolult mérni.

„Nagy szükség van arra, hogy vakcinákkal lássuk el a világot, de a fejlesztés és az engedélyeztetési eljárás hosszú hónapokat vesz igénybe. Reméljük, hogy ennek a valószínűségszámításnak az alkalmazása felgyorsíthatja a folyamatot” – közölte Andrew Pollard, az oxfordi oltóanyagcsoport igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.