A Vatikán is felszólalt a homo- és transzfóbia törvénytervezet ellen

Tanúsítványt adna a Spanyol Királyi Akadémia a spanyol nyelvet jól beszélő gépeknek; Milánó külvárosának elhagyott épületeibe beköltöztek a migránsok. Az emblematikus LMBTQ-bár kétnapos bojkottal akarta a multinacionális vállalatot jobb belátásra bírni; A Vatikán is felszólalt a homo- és transzfóbia törvénytervezet ellen.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 22. 20:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spanyol Királyi Akadémia tanúsítványt adna a spanyol nyelvet jól beszélő gépeknek

A hírt az intézmény igazgatója, Santiago Muñoz Machado jelentette be egy mesterséges intelligenciáról tartott spanyolországi rendezvényen. Úgy fogalmazott: minden olyan gép, amely az akadémia lexikonjának előírásai szerint használja a spanyol nyelvet, hitelesítő tanúsítványt kapna a jövőben a spanyol nyelv megfelelő használatáról. A legfontosabb elvárás, hogy pontosan úgy fogalmazzon és használja a nyelv szabályait, mint egy élő ember. Az akadémia 2019-ben tűzte ki célul a modern gépek spanyol nyelvre tanítását, hogy azok egyre jobban beszéljenek és fordítsanak, sőt, a hosszú távú célok között szerepel, hogy a spanyol íráskészségük is kifogástalan legyen. Ha az akadémia ellenőrzése során bebizonyosodik, hogy az alkotás követi a lexikon szabályait, a gyártó megkapja a hiteles nyelvhasználatról szóló tanúsítványt. A mesterséges intelligenciával foglalkozó spanyolországi cégek szintén fontosnak tartják, hogy az “elangolosodott” modern berendezési tárgyak többsége hamarosan a spanyol nyelvet is képes legyen tökéletesen használni.

Forrás: vozpopuli.com, Tóth Brigitta

Milánó külvárosának elhagyott épületeibe beköltöztek a migránsok

Illegális bevándorlók százai illetéktelenül foglaltak el lakatlan milánói ingatlanokat, a baloldali városvezetés azonban szemet huny a szabálytalan területfoglalás láttán. Silvia Sardone a Liga önkormányzati tanácsosa a helyszínre látogatott, hogy személyesen győződjön meg a lezüllesztett városnegyedben, és az elfoglalt épületekben uralkodó áldatlan állapotokról. Az embertelen körülmények között összezsúfolódott migránsok a Földközi-tengeren keresztül csónakokban érkeztek Észak-Afrikából. “A baloldal a befogadás propagandáját hajtogatja, miközben hagyja, hogy a bevándorlók épületeket foglaljanak, a szabadban táborozzanak és megsértsék a közrendet” – méltatlankodott Sardone.

Források: ilgiornale.it, affaritaliani.it, Jánosi Dalma

Az amerikai LMBTQ-bár kétnapos bojkottal akarta a multinacionális vállalatot jobb belátásra bírni

Az amerikai LMBTQ mozgalom emblematikus bárja, a Stonewall Inn tulajdonosai a Stella Artois és a Bud Light sörök bojkottjára szólította fel az amerikai LMBTQ közösségek tagjait. Példamutatásként a bár maga is felfüggesztette a két népszerű sörmárka árusítását, bár az üzleti érdekek felülírták az elvi elköteleződést: a két sörmárka italai mindössze két napig, azaz a New York City Pride hétvégéjén volt levéve a bár sörlapjáról.

A homoszexuálisok és a transzszexuálisok kedvelt bárjának vezetői azért hirdették meg a kétnapos tiltakozást, mert azt kifogásolják, hogy sörök gyártója, az Anheuser-Busch olyan amerikai politikusok kampányait (is) finanszírozta, akik az amerikai LMBTQ közösségek érdekeit sértő törvényeket és rendelkezéseket támogattak.

Forrás: nbcnews.com

A Vatikán is felszólalt a homo- és transzfóbia törvénytervezet ellen

Paul Richard Gallager érsek, a Szentszék külkapcsolatokért felelős államtitkára levélben fordult az olasz kormány tagjaihoz. Ez páratlan diplomáciai lépés, hiszen a múltban nem volt példa arra, hogy a Vatikán közvetlenül avatkozzon be az olasz állam belpolitikai kérdéseibe. A Szentszék azzal a kéréssel fordul az olasz törvényhozókhoz, hogy módosítsák az Alessandro Zan nevével fémjelzett törvényjavaslat szövegét. Ferenc pápa külügyminisztere, Paul Gallager június 19-én az olasz szentszéki nagykövetségen adta át a levelet. A szenátus igazságügyi bizottsága által tanulmányozott törvénytervezet jelenlegi szövege, megsértené a két állam közötti megállapodást. Csorbítaná a hívek vallás, szólás és vélemény szabadságát. Az egyház által működtetett magániskolákat arra kötelezné, hogy a homofóbia, leszbofóbia, és transzfóbia nemzetközi napja alkalmából ismeretterjesztő programokat szervezzenek intézeteikben.

Források: corriere.it, iltempo.it, Jánosi Dalma

(Borítóképen a vatikáni Szent Péter tér. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.