Dánia egyetlen migránst sem engedne be

Az új törvényjavaslat szerint a dán határra érkező migránsok egy másik országba kerülnének.

2021. 06. 04. 17:51
Migrants walk on the E45 freeway at Padborg, while trying to head to Sweden
Vannak, akik Dániánál is északabbra vágynak – menekültek sétálnak Svédország felé Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényt fogadott el a dán parlament arról, hogy az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli területekre telepítsék át, amíg el nem bírálják menedékkérelmüket. Az intézkedés célja, hogy visszatartsák a migránsokat attól, hogy betegyék a lábukat az országba. A törvényjavaslatot, melyet a szociáldemokrata Mette Frederiksen miniszterelnök vezette kormány terjesztett elő, hetven képviselő támogatta, és huszonnégy ellenezte. A gyakorlatban úgy valósulna meg a szabályozás, hogy a menedékkérőket regisztrálnák a dán határon, ezt követően azonban az európai állam egyik partnerországába szállítanák át menedékkérelmük felülvizsgálatának a befejezéséig. Sajtóértesülések szerint Dánia már több országgal folytat tárgyalásokat az ügyben, eddig azonban még nem sikerült megállapodást kötniük.

– Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba. Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában

– nyilatkozta csütörtökön Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője a Denmarks Radio (DR) közszolgálati rádiónak.

Főként Szíriából érkező migránsok egy csoportja megy a Dánia északi része felé vezető országúton a dél-dániai Rodby közelében
Fotó: MTI

Az Európai Bizottság megkérdőjelezte a törvény összeegyeztethetőségét Dánia nemzetközi kötelezettségeivel. Az uniós végrehajtó szerv szóvivője, Adalbert Jahnz közölte, az intézkedés nem felel meg sem az Európai Unió szabályainak, sem az új migrációs és menekültügyi paktumban foglaltaknak. A politikus továbbá elmondta, vizsgálni fogják a dán szabályozást a további lépések megtétele előtt.

– Ha egy olyan gazdag ország, mint Dánia, nem hajlandó felelősséget vállalni, akkor magas a kockázata annak, hogy jóval nagyobb számú menekültet befogadó országok sem fogják ezt megtenni, és feladják a globális erőfeszítéseket, hogy közös és fenntartható megoldásokat találjunk

– magyarázta Charlotte Sente, a dán menekültügyi tanács vezetője, aki szerint a törvényjavaslat ellentétes a szolidaritással.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szintén bírálta az intézkedést, mondván, ezzel a lépéssel Dánia lemond a nemzetközi jog szerinti kötelező felelősségvállalásról. Filippo Grandi főbiztos elmondta, ha a törvény életbe lép, az a menedékkérők erőszakos áthelyezését és a kiszolgáltatott menekültek védelmével kapcsolatos felelősségről való lemondást fogja jelenteni.

Bezárnák a kapukat minden illegális bevándorló előtt
Fotó: AFP/Ens Noergaard Larsen

Az elmúlt évtizedben szigorú bevándorlási politikát folytató skandináv államnak az a célja, hogy nullára redukálja az országba érkező menekültek számát, és kizárólag az ENSZ menekültelosztási kvótái alapján fogadjon be embereket. A dán bevándorlási és integrációs minisztérium adatai szerint tavaly 1547 ember kért menedékjogot az európai országban, két évvel ezelőtt pedig 2716-an nyújtottak be kérelmet. 2015-ben, a menekültválság csúcspontján regisztrálták a legtöbb menedékkérőt, több mint 21 ezer főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.