Elégetik királyuk fényképét a katalánok

Eriksen szívmegállása után önkéntesroham indult Dániában. A belgák kétharmadát érte már szexuális zaklatás, köztük a férfiakat és az időseket is. A francia kisvárosban a bölcsőde előtt árulják a drogot; Katalóniában a „Se királyt, se koronát, csak függetlenséget!” jelszavakkal tiltakoznak.

2021. 06. 16. 11:46
VI. FLP
Madrid, 2020. március 19. A spanyol királyi udvar által közreadott képen VI. Fülöp spanyol király a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekrõl mond televíziós beszédet a madridi Zarzuela-palotában 2020. március 18-án. Spanyolországban 17395 fertõzöttet tartanak nyilván, a halálozások száma 803-ra nõtt. MTI/EPA-EFE Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önkéntesroham indult Dániában Eriksen szívmegállása után

Minden perc kritikus egy hirtelen szívmegállás esetén, ezért 2017-ben Dánia riasztási rendszert épített ki, amelynek segítségével korábban regisztrált laikusokat tud riasztani, akik egy hirtelen szívmegállás esetén el tudják kezdeni a beteg újraélesztését a mentő kiérkezéséig. Minden ilyen esetben húsz önkéntest riasztanak a haldoklóhoz. Jelenleg 114 ezer regisztrált van, de a futball Eb-n történt, majdnem tragikus eset után, amikor összeesett, megugrott a jelentkezők száma. A hétvégén, a csapatkapitány esete után 641 ember jelentkezett, hogy a jövőben készenlétben állnának, hogy olyanokon segítsenek, akiknek hirtelen megáll a szívük.

Forrás: DR

A belgák kétharmadát érte már szexuális zaklatás

A liège-i és a genti egyetem közös, friss kutatásából, amelyet ötezer belga megkérdezésével végeztek, az derült ki, hogy a belga lakosság kétharmadát már érte valamilyen jellegű szexuális erőszak. A kérdezésnél a 16–69 éves korú lakosság 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy életében legalább egy (de akár több) alkalommal is kéretlen szexuális közeledés és/vagy bántalmazás áldozatává vált.

A szexuális zaklatások áldozatai között mindkét nem, minden szexuális orientáció és etnikai csoport megtalálható. A nők 81 százaléka jelezte az ellenük elkövetett zaklatást vagy erőszakot, de a férfiak 48 százaléka is beszámolt róla. Nemi erőszakot a nők 16 százaléka, a férfiak öt százaléka szenvedett el.

Az LMBTQ-közösség tagjainak nyolcvan százaléka élt át valamilyen szexuális zaklatást. Az idős korosztályokat sem kímélik az erőszaktevők, ellenük gyakran a fiatal gondozóik követik el a szexuális zaklatás valamilyen formáját.

Forrás: The Brurssels Times

A francia kisvárosban a bölcsőde előtt árulják a drogot

A Párizs közvetlen szomszédságában lévő Saint-Ouen településen (a franciaországi bűnözés egyik fellegvárában) a szülők már reggel 8 órakor is csak a kábítószer-kereskedők csoportjain átfurakodva tudják bevinni a bölcsődébe gyermekeiket. Az Émile Zola bölcsőde előtti terület már olyan nyíltan a város kábítószer-eladási pontja lett, hogy a házfalakat a különböző drogokra vonatkozó árlisták díszítik. – Ez már Chicago – panaszolják a szülők, akik a város polgármesteréhez fordultak, és követelik a rendőri jelenlét megerősítését a körzetben, továbbá azt, hogy a városvezetés találjon megoldást a problémára. A szülők szerint a helyzet egyre csak romlik: korábban az akár diszkrétnek is mondható helyi fiatalok adták-vették itt a drogokat, de mára már az agresszív kereskedelmet képviselő dílerek vették át a helyüket, akik a gyermekeiket cipelő szülőket szólítják meg, hogy drogokat adjanak el nekik.

Forrás: Valeurs actuelles

A király fényképét égetik Katalóniában

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) tagjai akciókat szerveztek, melyekkel VI. Fülöp látogatása ellen tiltakoztak. Emberek százai gyűltek össze Barcelonában, Gironában és több nagyvárosban, hogy kifejezzék ellenérzésüket a királyi látogatással szemben. Az emberek többségének transzparensén a „Katalóniának nincs királya”, illetve „Se királyt, se koronát, csak függetlenséget!” felirat állt. A tiltakozás részeként a királyról kinyomtatott fényképeket égették el egyfajta rituális szertartás keretében. VI. Fülöp szerdán érkezik Katalóniába egy 36. alkalommal megrendezett gazdasági találkozóra. A katalán nemzetgyűlés szerda este 7-re újabb tüntetést hívott össze Barcelonába, 800 méterre a rendezvénytől. Közben a spanyol kormány kedden bejelentette: június 22-én vagy 29-én jelentik be a katalán nacionalista politikai foglyok szabadon engedését, július második felében pedig átalakítják a teljes kormányt, és új célokat tűznek ki maguk elé.

Forrás: Vozpópuli

Borítókép: VI. Fülöp spanyol király a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről mond televíziós beszédet 2020. március 19-én (MTI/EPA/EFE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.