Facebook-csoportban hirdetnek az embercsempészek utakat Líbiából Olaszországba

A közösségi csatornákon hirdetnek az embercsempészek egy indulási naptárat, amiből kiderül, hogy mikor és honnan indulnak hajók Líbiából Olaszországba – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA hírügynökség2021. 06. 23. 8:38
Migrant rescue patrol in the Aegean Sea by the Turkish Coast Guard
epa09131037 A rescued migrant, who was allegedly pushed back from the Greece side, sits in the Turkish Coast Guard boat during a patrol to search and rescue for migrants offshore the Ayvalik district in Balikesir, Turkey, 10 April 2021 (issued 12 April 2012). The Greek island of Lesbos hosts one of the hotspots, an initial reception centers for migrants in European Union. Turkish authorities told epa/Efe that in 2020 around 45 percent of migrants rescued in the Aegean Sea had been pushed back from Greek territory. Most common cases involve migrant vessels being stopped by a Greek patrol when entering Greek waters, but the Turkish coastguard says it has heard lots of migrants describing 'delayed pushback,' when people are returned to the sea days after they reached Lesbos. According to Turkish officials, in this case, a Greek patrol carries the detained migrants to the limit of Greek territorial waters before putting them in a life raft and alerting Ankara. Since the beginning of 2021, Turkey has rescued around 2,700 migrants in the Aegean Sea, and some 1,900 migrants from a pushback. The Norwegian NGO Aegean Boat Report claims, some 558 people have been abandoned on 35 life rafts at sea so far in 2021. Some such incidents have ended with fatalities, the organizations claimed. EPA/ERDEM SAHIN ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Fotó: ERDEM SAHIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebookon található egy csoport, amelyet Tal Abdeen Ahmed alapított, és arra szolgál, hogy az embercsempészek ide posztolják a telefonszámaikat, és megkérik az átkompolni kívánókat, hogy lépjenek velük kapcsolatba.

Vannak olyan személyek, akik információért lépnek be ebbe a csoportba, egy posztban azt írták,

„a bátyám egy gumicsónakkal ment el Líbiából múlt vasárnap, van róla híred?”

És vannak olyanok is, akik ajánlatokat tesznek, hogy mikor milyen hajóval lehet eljutni Európába.

„Jövő szerdán kiváló motorral egy 12 méteres hajó indul, 40 emberrel a fedélzetén. Indulás Zuwarából. Telefonokat lehet hozni, hogy érkezéskor értesíthessék a szülőket.”

Az illegális bevándorlóktól az áthajózásért nagyjából 900 eurót kérnek el. „A legtöbb esetben ezekben a csoportokban olyan emberek is vannak, akik megtévesztik a migránsokat, és miután megkapták a pénzt, eltűnnek. De előfordul az is, hogy valóban embercsempészekkel kommunikálnak. Folyamatban vannak a vizsgálatok, ezért nem árulhatok el többet, csak annyit, hogy nehéz az embercsempészek keresése, mert a szerverek külföldön vannak, leggyakrabban Pakisztánban”, mondta Marco Martino az olasz állami rendőrség részéről.

Hozzátette, hogy továbbra is vizsgálják a trapani ügyészség által felderített személyeket, akik szintén kapcsolatban állnak néhány civil szervezettel. Megdöbbentőnek tartja, hogy hány csempész hagyja figyelmen kívül a tényt, hogy akárki elolvashatja a bejegyzéseiket.

Gyakran a Viberen vagy Telegramon keresztül kommunikálnak, és akkor nagyon nehéz megtudni, hogy hol vannak ezek az emberek.

A szervezés mellett az emberkereskedők promóciós videókat is közzé tesznek a csoportban.

Egy másik videón pedig bemutatnak egy megtelt csempészhajót, amin utaztatják a migránsokat.

(Borítókép: EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.