Egy francia EU-államtitkár szerint szankcionálni kellene Magyarországot

A nyíltan homoszexuális Clément Beaune az elsők között kritizálta a a pedofília elleni magyar jogszabálycsomagot.

Magyar Nemzet
2021. 06. 30. 12:12
null
Forrás: AFP hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szankciókat vár Magyarországgal szemben a pedofília elleni jogszabálycsomag miatt Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára.

A nyíltan homoszexuális politikus erről a német RTL rádiónak beszélt, a nyilatkozatot a Reuters idézte.

– Nem támogatom, hogy Magyarországot kirúgják az Európai Unióból – tette hozzá a hírügynökség szerint. (Olyan passzusa nincs az uniós szerződéseknek, ami alapján ki lehetne rúgni tagállamokat, a kilépést – mint a brit esetben – saját maguk kezdeményezhetik az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkének aktiválásával.)

Emlékezetes, Clément Beaune az elsők között kritizálta a magyar jogszabályt, s sürgette, hogy mielőbb legyen róla EU-s szintű tanácskozás. Az államtitkár egy hete Varga Judit igazságügyi miniszterrel bilaterálisan is tárgyalt az Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülésén.

Beaune korábban azzal került az európai címlapokra, hogy elmondása szerint a lengyel hatóságok nem engedték, hogy ellátogasson magukat LMBTQ-mentesnek kikiáltott lengyelországi övezetekbe. Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyminiszter-helyettes szerint ilyesmi nem történt. A lengyel hatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy az államtitkár látogatása idején, idén márciusban a lengyelországi vírushelyzet nem tette lehetővé, hogy a harmincötezres lakosságú Kraśnikba utazzon.

Az uniós állam- és kormányfők múlt heti csúcsértekezletén Emmanuel Macron francia elnök a magyar törvényről szólva hasonló véleményt hangoztatott: szerinte hatékony eljárásokra van szükség az uniós értékek betartatására,

de Magyarország távozását az unióból nem támogatja.

Utóbbi lehetőségét Mark Rutte holland miniszterelnök vetette fel Brüsszelben. – Magyarországnak nincs keresnivalója az Európai Unióban, ha kitart a pedofiltörvény mellett – vélekedett, az ország térdre kényszerítésé” vizionálva LMBTQ-ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.