Állítólagos rossz életkörülményeik miatt zsarolják Párizs vezetését a migránsok

Háromszáz hajléktalan migráns vert sátortábort a párizsi városháza elé. A tiltakozás incidens nélkül zajlott, elszállították őket, de visszatérésüket ígérték.

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 10:15
null
Forrás: Utopia 56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végül a francia rendőrség oszlatta szét azt a sátortábort, amelyet több mint háromszáz hajléktalan migráns vert fel a párizsi városháza előtt, hogy ezzel tiltakozzanak életkörülményeik ellen. A terület megtisztítása incidens nélkül lezajlott, a migránsokat buszokkal szállították átmeneti szállásokra. A demonstrációt szervező Utopia 56 nevű civil szervezet viszont azt ígérte, ha nem javul a Franciaországban élő migránsok helyzete, vissza fognak térni, mert csak ilyen látványos akciókkal tudják felhívni a figyelmet a problémára.

Nagyjából háromszáz, többségében a szub-szaharai Afrikából származó migráns, köztük több nő és gyermek még csütörtökön vert fel több száz piros sátrat a Hôtel de Ville, a párizsi városháza előtt. – Kint az utcán a gyermekünk mindig megbetegszik. Azért vagyunk itt, mert igazán nincs más választásunk – panaszolta a francia közszolgálati rádiónak az Elefántcsontpartról származó Agnini Kouamé, aki kétéves gyerekével együtt – aki már Franciaorszégban született – él az utcán. – Szennyben élünk, silány sátrakban. Amióta megérkeztünk, majd tíz napja sátorban tengődünk. Az állam kötelessége lenne menedéket nyújtani ezeknek az embereknek! – hangoztatta az Anadolu török hírügynökség tudósítójának az afgán Mehtep, aki Iránon, Görögországon és Olaszországon át jutott el a francia fővárosba.

Csakhogy úgy tűnik, a feladatot egymásnak passzolgatják a francia illetékesek. Miután a migránsok a fővárosi régió prefektúrájától hiába kértek segítséget, Párizs szocialista főpolgármesteréhez, Anne Hidalgóhoz fordultak. Erre a városvezetők levelet írtak a prefektúrának, hogy felhívják a figyelmet a fedél nélkül maradt migránsok egyre égetőbb problémájára.

Nem mintha ez olyan új keletű lenne: legutóbb tavaly novemberben ürítették ki a főváros központjában felvert egyik legnagyobb sátortábort. A 2015-ös menekültáradat óta több mint negyven illegális szálláshelyet számoltak fel a hatóságok, Párizsnak a migránsválság egyre nagyobb terhet jelent.

Mikor valaki benyújtja menedékkérelmét Franciaországban, elbírálásáig egy központban helyezik el. Ha ott nincs elég hely, elméletileg hajléktalanszállókon biztosítanak neki fedelet. Párizsban nagyjából harmincezerre teszik a fedél nélkül élők számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.