Hatalmas pofont kapott a francia köztársasági elnök

Bosszút áll Spanyolországon Marokkó; Banglades adókedvezményt ad a transzneműeket foglalkoztató vállalatoknak. A brit Tesco az LMBTQ-közösséget támogatja, miközben alulfizeti női munkavállalóit; felpofozták Emmanuel Macront.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 08. 19:30
22nd French-German Ministerial Council videoconference
epa09239553 French President Emmanuel Macron on a screen during a joint press conference following a virtual plenary session of the 22nd German-French Ministerial Council, in Berlin, Germany, 31 May 2021. EPA/Andreas Gora / POOL Fotó: EPA/Andreas Gora / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkó bosszút áll Spanyolországon

Marokkó beváltotta fenyegetését Spanyolországgal szemben. Az afrikai ország kormánya a hét végén bejelentette: felfüggeszti az úgynevezett tengerszoros-átkelési műveletet egy áprilisban kezdődött diplomáciai konfliktus miatt. Ez azt jelenti, hogy Marokkó kitiltotta az összes spanyolországi kikötővárosból érkező hajót, vagyis a hazatérni vágyó afrikai bevándorlók és nyaralók az év hátralévő részében csak Franciaország és Olaszország kikötőiből utazhatnak át a kontinensre.

Rabat nem adott előzetes tájékoztatást a tervezett lépésről Madridnak, de számítani lehetett rá a korábbi fenyegetéseik után. Reyes Maroto turisztikai miniszter mindössze annyit reagált: „Akármilyen döntést is hozott Marokkó, mi tiszteletben fogjuk tartani.” A látszólagos nyugalom mögött azonban óriási aggodalom áll a várható gazdasági csapás miatt. Mivel Franciaországban a hajójegyek olykor 40 százalékkal drágábbak, mint például Algecirasban, az elmúlt időszakokban rengetegen érkeztek az andalúz város kikötőjébe külföldről is. Az odalátogatók évente mintegy 1150 millió eurót hagytak a benzinkutakon és az autópályák menti bárokban.

Forrás: El Periodico, El Pais, Voz Populi, Twitter

Banglades adókedvezményt ad a transzneműeket foglalkoztató vállalatoknak

Banglades kormánya bejelentette, hogy adókedvezményre lesz jogosult az a vállalat, amelyik transznemű munkavállalókat is hajlandó foglalkoztatni. A dél-ázsiai országban több mint kétszázezer transznemű ember él, akiket a többségében muzulmán vallású ország munkáltatói nem szívesen látnak az alkalmazottaik között. Az ország vezetése a céges adókedvezmény bevezetésével szeretné biztosítani a transznemű közösségek megélhetését és társadalmi elfogadottságát.

A bangladesi kormány döntését az ország pénzügyminisztere, Mustafa Kamal jelentette be. A miniszter egyúttal ismertette azokat a statisztikai adatokat is, amelyek szerint a bangladesi transzneműek nagy része kéregetésből és prostitúcióból tudja csak fenntartani magát, és a muzulmán vallású országban állandó bántalmazásnak vannak kitéve.

A transzneműeket foglalkoztató vállalatok vagy ötszázalékos adókedvezményben részesülhetnek, vagy visszaigényelhetik transzalkalmazottaik bérének 75 százalékát. Ennek feltétele azonban az, hogy a cég munkavállalóinak legalább tíz százaléka „harmadik nemű” legyen. Banglades 2013 óta engedélyezi állampolgárainak, hogy harmadik neműként regisztrálják magukat az állami hivatalok nyilvántartásában.

Forrás: Aljazeera

A brit Tesco az LMBTQ-közösséget támogatja, de alulfizeti női munkavállalóit

A Tesco szivárványszínűre cserélte logóját a nagy-britanniai közösségi oldalain, hogy kifejezze szimpátiáját a világszerte júniusban ünnepelt melegbüszkeség hónapjával és a szigetország nagyszámú LMBTQ-közösségével. A változást bejelentő bejegyzést már több ezren lájkolták, mások kommentekben és megosztással is elismerték a multinacionális kereskedelmi lánc állásfoglalását.

A Tesco nem az idén áll először az LMBTQ-mozgalmak és azok ideológiai céljai mellé, a vállalat ugyanis évek óta közismerten a meleg- és transzmozgalmak egyik népszerű támogatója.

A Tesco látszólagos vagy valós elkötelezettségét a nemi identitáson alapuló egyenjogúsági törekvések mellett megkérdőjelezi az a június 3-án kihirdetett bírósági ítélet, amelyben már az Európai Bíróság marasztalta el a kereskedelmi láncot a női munkavállalóival szemben alkalmazott súlyos megkülönböztetésért. A Tesco női és férfi munkavállalóinak bére között ugyanis jelentős különbség van.

Forrás: The Argus, Cambridge News, Instagram, Facebook, Twitter

Felpofozták Emmanuel Macront

Hatalmas pofont kapott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Lyontól délre fekvő Tain-L’Hermitage városában tett hivatalos látogatása közben. A francia államfő éppen az üdvözlésére összegyűlt helyi lakosok felé indult, akiket csak egy kordon választott el az elnöki delegációtól. A közösségi médiát bejárt felvételen jól látszik, hogy Macron ingujjra vetkőzve indul a fogadására összegyűltek felé, ahol a francia elnök egy barátságosan lelkesnek tűnő, hosszú szakállas, „déli” kinézetű fiatalember bal karjára helyezi bizalmasan a kezét. A férfi a közvetlen gesztust egy hatalmas pofonnal viszonozza a francia köztársasági elnöknek, amelyet először a tömeg felzúdulása, majd nevetgélése követ.

Az elnöki biztonsági erők a fiatalembert őrizetbe vették, kihallgatása folyamatban van.

Forrás: Libération, Twitter

(Borítóképen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Fotó: EPA/Andreas Gora / POOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.