Hét hónapon át monitorozták a Dán Nemzeti Bank IT-rendszerét

Önállóságot akar a Gibraltár mellett fekvő spanyol határváros; kibővíthetik a prostituáltak jogait Belgiumban. Hatályba léphet Franciaországban a mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó bioetika-törvény; kiberbűnözők egy „hátsó ajtón” keresztül bejártak a dán központi bank számítógépes hálózatába.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 30. 13:05
null
A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önállóságot akar a Gibraltár mellett fekvő spanyol határváros

La Linea de la Concepción városi tanácsa bejelentette, hogy előterjesztést tesz a következő, júliusi plenáris ülésen az önállóságról szóló nyilvános konzultációra. La Linea hasonló politikai rendszert alakítana ki, mint a két, területileg Marokkóhoz tartozó spanyol önálló város, Ceuta és Melilla. A városi tanács indoklásában egyebek között az áll, hogy La Linea de la Concepción az egyetlen olyan spanyol önkormányzat, amely határát egy külföldi enklávéval, Gibraltárral osztja meg, melynek révén egy nemzetközi repülőtéren osztozik, valamint létfontosságú gazdasági-társadalmi témákban működik együtt a britek tengerentúli területével. A tanács szerint La Linea autonóm városként jobban képviselheti önmagát a két- vagy többoldalú tárgyalások és megbízások idején. Ha önállóságot kapna, adórendszerét is kiigazíthatná, miután egy olyan területtel él együtt szorosan, ahol lényegesen lazábbak az adózási feltételek, mint Spanyolországban.

Forrás: Voz Populi

Kibővíthetik a prostituáltak jogait Belgiumban

Vincent Van Quickenborne indítványa szerint a szexmunkásoknak lehetővé kell tenni, hogy alkalmazotti jogviszonynak megfelelő szabályok szerint dolgozhassanak és férhessenek hozzá különböző juttatásokhoz. A miniszter ugyanakkor legalizálná az önként vállalt köztéri strichelést és a szexuális szolgáltatások reklámozását. Van Quickenborne hangsúlyozta, hogy a belga törvény a továbbiakban is szigorúan büntetné a szexuális kényszerítés és a pénzügyi kizsákmányolás minden formáját.

Quickenborne törvényjavaslatával kapcsolatban a nők jogait védő és az emberkereskedelem ellen küzdő szervezetek, valamint egyes bírók ugyanakkor aggályaiknak adtak hangot, mondván, hogy a javasolt módosítások növelhetik a prostituáltak ellen elkövetett erőszakos támadások számát, sőt akár büntetlenséget is biztosíthat az elkövetőknek.

Forrás: Le Soir

Hatályba léphet Franciaországban a sokat vitatott bioetika-törvény

A francia nemzetgyűlés a francia parlament utolsó szavazásán is jóváhagyta a már eddig is erőteljes társadalmi tiltakozást kiváltott bioetika-törvényt. Az új törvény ezentúl minden nőnek engedélyezi a mesterséges megtermékenyítést. Ezentúl már az egyedülálló nők és a leszbikus párok is alávethetik magukat az eljárásnak.

A bioetika-törvény szerint a petesejt- és hímivarsejt-donorok anonimitása is megszűnik, mert a törvényalkotók szerint a leendő szülőknek – a tájékozódás érdekében – joguk van megismerni a gyermekük biológia anyjának vagy apjának a kilétét. A jogszabály arra is megteremtette a jogi felhatalmazást, hogy a leszbikus házaspárok esetén az a fél is vér szerinti szülővé válik, aki nem hordta ki a terhességet. A törvény engedően rendelkezik még számos egyéb kérdésben, például a petesejtek és hímivarsejtek lefagyasztásáról akár harminc éven keresztül, ugyanakkor határozottan fellép az úgynevezett szervdonornak használt kisbabák védelmének érdekében.

Forrás: Le Figaro

Hét hónapon keresztül hozzáfértek hekkerek a Dán Nemzeti Bank IT-rendszeréhez

Kiberbűnözők egy „hátsó ajtón” keresztül bejártak a dán központi bank számítógépes hálózatába, amely része volt a Solarwinds IT cég elleni globális támadásnak. A jegybank szerint nem kizárható, hogy a hekkerek visszaéltek ezzel, de azt is kijelentették, hogy egyelőre nem találtak a támadásból eredő valós következményeket.

Forrás: Dagens Industri

(Borítókép: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.