Huszonkét és fél évet kapott a George Floyd nyakán térdeplő amerikai rendőr

A bíró sietett leszögezni, hogy nem a közvélemény nyomására döntött. Joe Biden szerint Derek Chauvin büntetése „megfelelőnek tűnik”,

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 25. 23:48
null
Derek Chauvin nem ismerte el a bűnösségét MTI/AP/Bírósági televízió felvétele Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét és fél évi börtönre ítélte az illetékes amerikai bíróság a tavaly májusban brutális fellépésével az afroamerikai George Floyd halálát okozó volt minneapolisi rendőrt, Derek Chauvint – számolt be róla az MTI. A negyvenes éveiben járó férfi halála után tizenhárom hónappal Peter Cahill bíró az ítéletet kihirdetve közölte: 270 hónapi börtönbüntetést szab ki a vádlottra. – Döntésem nem érzelmen vagy szimpátián alapul, sem a közvéleményen – mondta a bíró. –Nem üzenetet akarok küldeni – tette hozzá.

Chauvin, akit áprilisban az ellene felhozott mindhárom vádpontban bűnösnek talált az esküdtszék, tavaly május 25-én, egy őrizetbe vétel során hosszú perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

A haláleset Amerikában a feketék körében először zavargásokhoz, majd a Balck Lives Matter (BLM) mozgalom megszületéséhez vezetett. Miközben Chauvin börtönbe megy, Floyd már szobrot is kapott Newarkban.

A pert széles körben mérföldkőnek tekintik az Egyesült Államok rendőrségi gyakorlatának történetében.

Jode Biden amerikai elnök újságírói kérdésre azt mondta az ítéletről, az „megfelelőnek tűnik”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.