Jégesővel kísért tornádó pusztított Csehországban + képgaléria

Több halálos áldozatot is követelt, és hatalmas anyagi károkat okozott a súlyos természeti csapás.

Forrás: MTI2021. 06. 25. 10:35
null
Megrongált autók a dél-morvaországi Mikulčice településen 2021. június 25-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább három ember meghalt, és több mint hatvanan megsérültek, tízen közülük súlyosan a csütörtök este és éjjel Dél-Morvaországban pusztító tornádó következtében

– közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a közszolgálati Cseh Televízióban. A szóvivő szerint ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket.

– A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak – mondta részletek ismertetése nélkül Bothová.

– Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be

– tette hozzá.

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Břeclav városok környékét sújtotta, ez lényegében a Brno–Pozsony autópálya cseh–szlovák államhatár előtti oldalán terül el.

Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből. Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki.

– A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki

– jegyezte meg Tesarík. Hozzátette: hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrušky, Lužice, Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Marek Babisz, a Břeclavhoz közeli Hrušky község alpolgármestere a a közszolgálati cseh hírtelevíziónak azt mondta, hogy a tornádó elpusztította a település felét.

– Településünkön tornádó söpört végig, amely a falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül.

A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet – ecsetelte a falu állapotát az alpolgármester.

Jana Maláčová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy nyolcszázezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel.

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint hetvenezer háztartás maradt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brno–Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.