Korlátozások nélkül utazhatnak a magyarok Spanyolországba

Zöld listára tette a spanyol kormány Magyarországot. Az egészségügyi minisztérium oldalára szombaton feltöltött friss besorolási lista szerint a magyar utazók június 21-től korlátozások nélkül beutazhatnak Spanyolországba, ahol napokon belül újabb lazítások várhatók, ugyanis a kormány eltörli a kötelező, kültéri maszkviselést.

Tóth Brigitta
2021. 06. 20. 12:40
Barcelona, 2021. június 8. Zsúfolásig tele napfürdõzõ emberekkel a barcelonai tengerparti strand 2021. június 8-án. Spanyolország már fogadja az oltási igazolvánnyal rendelkezõ turistákat, valamint azokat a látogatókat, akik bizonyítani tudják, hogy nem fertõzöttek koronavírussal. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnt Magyarország a –rizikós” besorolású országok listájáról, vagyis zöld jelzést kaptak a magyar nyaralók. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországról érkező turisták június 21-től korlátozások nélkül léphetnek be a dél-európai ország területére. Az egészségügyi minisztérium szombaton frissítette a besorolásokkal kapcsolatos dokumentumot, melyhez mindenki hozzáférhet a Spain Travel Health oldalán keresztül, ahol az utazáshoz szükséges egészségügyi formanyomtatványt kell kitölteni.

A dokumentum tanúsága szerint Magyarország június 21-től nem szerepel a narancs, illetve vörös besorolású országok között, tehát átkerült a „zöld listás” államok közé. Ennek értelmében a magyar utazóknak mostantól nem lesz szükségük se gyógyulási vagy oltási igazolásra, se PCR- vagy antigénteszt-eredmények felmutatására ahhoz, hogy Spanyolország területére lépjenek. Mindössze egy QR-kódot kell igényelniük a Spain Travel Health oldalán kitöltött egészségügyi nyilatkozat segítségével, 48 órával repülés előtt. A listát hetente vizsgálják felül a spanyol hatóságok, a jelenlegi besorolás június 27-ig érvényes.

A szálláshelyek gyakorlata a lazítástól függetlenül eltérhet a beutazási szabályoktól (elsősorban a Kanári-szigeteken), ezért indulás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy milyen elvárásaik vannak, ugyanis a jövőben is joguk van ahhoz, hogy igazolásokat vagy negatív teszteredményeket kérjenek a kulcsok átadásánál.

A spanyol kormány egyéb lazítással is készül: közel egy év után várhatóan megszűnik a kötelező kültéri maszkviselés. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy az oltási protokoll előrehaladásának köszönhetően a következő hétvégén az emberek már újra láthatják egymás arcát. Hozzátette: csütörtökön, a régióközi találkozón fognak szavazni a kültéri maszkviselési kötelezettség június 26-i megszüntetéséről. Ha a többség igennel voksol, onnantól fogva már csak zárt térben kell majd feltenni a maszkokat.

A jobboldali Néppárt (PP) főtitkára, Teodoro Garcia amellett, hogy örömmel fogadta a hírt, arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyeztessen a szavazás előtt az autonóm régiók vezetőivel, ugyanis többen közülük már az elmúlt hetekben kidolgoztak egy saját protokollt a maszkszabály módosítására. A Ciudadanos vezetője, Inés Arrimadas García szintén örült a bejelentésnek, ezzel együtt azonban megjegyezte: pártja hetek óta szorgalmazza a maszkok kivezetését, de terveikre a kormánypárt folyamatosan nemmel szavazott.

Borítókép: Zsúfolásig tele napfürdőző emberekkel a barcelonai tengerparti strand 2021. június 8-án (MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.