Koronavírus elleni védőoltásokat állítottak elő Kubában

Ezek lesznek az első vakcinák, amelyeket Latin-Amerikában fejlesztettek ki és gyártanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 22. 9:22
null
Oltáshoz készítik elõ az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amelyek komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium. A tájékoztatás szerint az egyik, az Abdala névre keresztelt vakcina, amelyet hamarosan engedélyeztetnek, három adag után mutat 92,28 százalékos hatékonyságot – közölte a Twitter közösségi oldalon BioCuba állami gyógyszeripari csoport.

Az Abdala a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét. A hírt megosztotta Twitter-oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben gratulált a sikerhez. Azt írta, hogy annak az országnak a tudósai, amelyet a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.

Néhány nappal korábban, szombaton a Finlay Vakcinák Intézete bejelentette, hogy az engedélyezés előtt álló védőoltása, a Soberana 2 hatvankét százalékos hatékonyságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadását követően.

Ez egy megnyugtató eredmény, mert számol azokkal a vírusmutánsokkal, amelyek a karibi országban már elterjedtek – mondta Vicente Verez, az intézet igazgatója a helyi sajtónak. Ennek a vakcinának is hamarosan meg kell kapnia a hatósági engedélyt.

A várható engedélyezésük után ezek lesznek az első koronavírus elleni vakcinák, amelyeket Latin-Amerikában fejlesztettek ki és gyártanak, miközben a kutatók többször is elítélték az 1962 óta érvényben lévő és a Trump-kormányzat alatt megerősített amerikai embargó miatt felmerülő nehézségeket.

A kubai kormány célja, hogy augusztusra a 11,2 milliós lakosság hetven százalékát, az év végére pedig a teljes lakosságot beoltják a koronavírus elleni vakcinával.

Kuba az ellene elrendelt gazdasági embargó miatt az 1980-as években kezdett el gyógyszereket kifejleszteni. Az immunizációs programban szereplő tizenhárom vakcinából nyolc helyi gyártású.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.