Magyar származású miniszterelnöke lehet Izraelnek

– Nagyon-nagyon hálásak vagyunk a nagyszerű barátainkért, akik közé ti is tartoztok. A lista elején álltok – köszönte meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Szijjártó Péternek Magyarország támogatását még a külgazdasági és külügyminiszter keddi látogatásán. Kétségtelen, hogy hazánk a zsidó állam egyik legfőbb szövetségese, amely a nemzetközi porondon, olykor akár a fősodorral szemben is, kiáll Izrael mellett. De vajon mi várható, ha Benjamin Netanjahut leváltják és balra tolódik az izraeli politika?

2021. 06. 02. 22:46
NETANJAHU, Benjmin; BENNETT, Naftali
Jair Lapidnak magyar vé is csögedezik az ereiben. Fotó: Debbie Hill Forrás: MTI/AP/UPI pool/Debbie Hill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a szerda éjféli határidőt maximálisan kihasználták, és az utolsó pillanatig alkudoztak, végül megegyeztek az új izraeli egységkormányról, ezzel minden jel szerint leváltják a több mint 13 esztendeje kormányzó Benjamin Netanjahut. A miniszterelnöki pozíciót rotációs alapon két évig a jobboldali Jobbra (Jamina) vezére, Naftali Bennett töltheti be, őt a centrista Van Jövő (Jes Atíd) elnöke, Jaír Lapid követheti majd – de ha az egység meg is bomlik, a két politikussal a jövőben is számolni kell. Könnyen lehet tehát, hogy Szijjátó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy ­ideig az egyik utolsó külföldi vendége volt a trónról letaszított kormányfőnek. A kérdés, hogy az Izrael mellett mindig kiálló Magyarország mit várhatna egy új vezetéstől?

– Nem gondolom, hogy kedvezőtlen változást hozna egy Bennett-kormány a magyar–izraeli kapcsolatokban, mivel a szoros együttműködés mindkét ország alapvető nemzeti érdekeit szolgálja a diplomáciai, gazdasági, tudományos és számos további területeken. Az új izraeli kormánykoalíció mottója, hogy a részt vevő pártok azon dolgoznak, ami közös nemzeti érdek, és nem érintik azokat a kérdéseket, amik megosztják őket – értékelte lapunknak a várható izraeli külpolitikát Csepregi Zsolt. Az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese hozzátette: Naftali Bennettnek nem ismert magyar kötődése, de pragmatikus, nemzeti érzelmű, üzletember-hátterű politikusként minden bizonnyal értékelné a lehetőséget, amit Magyarország, illetve a fejlődő, egyre fajsúlyosabb közép-európai térség nyújt.

Naftali Bennet kezdhet miniszterelnökként.
Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP

Rámutatott, hogy Jaír Lapid pedig magyar származású, édesapja Budapesten élte túl a vészkorszakot, így igen mély és összetett a kapcsolata Magyarországgal, amiről a magyar Országházban 2013-ban beszédet is mondott.

– Izraelben az idősebb Lapid a magyar ajkú közösség fontos pillére, egyben korszakalkotó centrista politikus volt

– emlékeztetett. – A pragmatikus együttműködési területek, kiegészülve Jaír Lapid magyar kötődésével, a két ország együttműködésének új csúcsát hozhatják el. Nyilván ehhez az szükséges, hogy a leen­dő kormányfő érzékenységeit a magyar diplomáciai és politikai kommunikáció szem előtt tartsa – emelte ki. Hozzátette, hogy a tervezett egységkormány másik két pártelnöke is magyar származású, Beni Ganz védelmi miniszter, továbbá Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője, leendő közlekedésügyi miniszter. Mindkettejüket szoros viszony fűzi Magyarországhoz.

Jair Lapidnak magyar vér is csögedezik az ereiben.
Fotó: MTI/AP/UPI pool/Debbie Hill

Mindehhez persze az is kell, hogy a törékenynek tűnő, nyolcpárti koalíció kiállja az idő próbáját. A szakértő szerint a próbálkozás nem teljesen reménytelen. – Amennyiben a koalíció sikeresen tudja a gyakorlatban alkalmazni azt a stratégiát, hogy csak azokat az ügyeket tűzik napirendre, amiben egyetértés van közöttük, akkor sikeres lehet az egységkormány – latolgatta Csepregi Zsolt az egységkormány esélyeit. Kiemelte, hogy valójában a 61 fős parlamenti többség megnyerése az igazán nehéz, ezt követően már jól felfogott érdekből más pártok is átállhatnak az egységkormány oldalára. – Benjamin Netanjahu mindent meg fog tenni azért, hogy az ideológiai törésvonalakat kihasználva szétzilálja a koalíciót, és támaszkodva pártjának relatív parlamenti többségére, jobboldali kormányt alkosson már a közeljövőben.

Ez az egységkormány tagjait összefogásra sarkallja, mivel tisztában vannak vele, hogy Netanjahut csak együttesen képesek ellensúlyozni

– mutatott rá az erőviszonyokra. – Az új koalíciónak az egyik első célkitűzése lesz Netanjahut mint bírósági eljárások alatt álló politikust közvetve eltiltani a miniszterelnökségtől vagy akár a választásokon való indulástól. A másik oldalról, ha Netanjahunak az ellenzéket kell vezetnie, akkor meg fognak jelenni a Likudban a kihívói, azok a prominens politikusok, akik több mint egy évtizedet vártak arra, hogy megmérethessék magukat az izraeli jobboldal vezető pártjának elnöki székéért – vázolta a Benjamin Netanjahu előtt álló kihívásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.