Matić-jelentés: az EP sérti a nemzeti hatásköröket

A frissen elfogadott jelentés uniós ellenőrzés alá vonná a szexuális nevelés és az abortusz szabályozását.

2021. 06. 25. 15:01
null
Hölvényi György EP-képviselő. Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, csütörtökön az Európai Parlament (EP) szűk többséggel megszavazta a szexuális és reprodukciós egészség, valamint az azokhoz kötődő jogok uniós helyzetéről szóló Matić-jelentést. A csaknem negyvenoldalas dokumentum jócskán felkorbácsolta a kedélyeket a testület konzervatív felén, ugyanis lényegében alapvető jogként beszél az abortuszról, valamint átfogó és előítéletektől mentes szexuális oktatást biztosítana már általános iskolás diákoknak – sértve a szülők azon elsőbbségi jogát, hogy megválasszák a gyermekeiknek adandó nevelést.

A legnagyobb aggály viszont az, hogy a szóban forgó területek kizárólagosan nemzeti hatáskörbe tartoznak: a szexuális egészség és nevelés, a reprodukció és az abortusz szabályozása terén az uniónak nincs kompetenciája, a frissen elfogadott EP-jelentés mégis uniós ellenőrzés alá vonná azokat.

– Magyarországon karakteres élet- és jövővédő politikát folytatunk, a jelentés a magyar alaptörvénnyel is szembemegy. Utóbbi nem csak hazánk esetében van így, a jelentés teljesen figyelmen kívül hagyja az EU-országok változatos alkotmányos és erkölcsi hagyományait. Súlyosan sérti a nemzeti hatásköröket – fogalmazott Hölvényi György a Magyar Nemzetnek. A KDNP európai parlamenti képviselője szerint kifejezetten káros, hogy az EP a koronavírus-járvány idején egy olyan ideológiai vitát tüzel fel, ami az európai társadalom megosztottságát eredményezi. Mint azt hozzátette, az európai parlamenti szavazáson ő maga a Matić-jelentés ellen és a nemzeti hatáskörök mellett szavazott.

A baloldali EP-képviselő, Predrag Fred Matić az európai parlamenti vitán. Fotó: Európai Parlament

A nagyobbik kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti delegációja a szavazást követően közleményben bírálta, hogy „az európai baloldal ismét semmibe veszi az uniós szerződéseket”. Mint azt írták, határozottan elutasítanak minden olyan politikai törekvést, amely az Európai Parlamentnek az uniós szerződésekben garantált jogköreit túl akarja lépni.

A jelentés szerzője, a baloldali horvát EP-képviselő csütörtök este a „Megcsináltuk!” mondattal nyugtázta a szavazás eredményét. – Az uniós zászló égisze alatt mindenkinek hozzáférés kell a fogamzásgátláshoz, az abortuszhoz, a termékenységi kezelésekhez, valamint más egészségügyi szolgáltatásokhoz – írta Predrag Fred Matić.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.