Megérkezett Putyin az orosz–amerikai csúcs helyszínére + képgaléria

Az orosz és az amerikai elnök szűk körű megbeszélése várhatóan kora estig tart Genfben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 14:36
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk elõtt 2021. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett szerdán Genfbe, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal délután. Putyin végül elállt attól az eredeti tervtől, hogy a svájci államfő hivatalosan köszöntse őt a genfi repülőtéren, és helyette a landolás után azonnal a csúcstalálkozónak helyt adó villába indult a Genfi-tó partjára.

A két vezető első személyes találkozóján az orosz elnök megköszönte Bidennek, hogy elment a tárgyalásra, és hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokban számos olyan kérdés összegyűlt, amelyeket már a legfelsőbb szinten kell megvitatni. Joe Biden a tanácskozás kezdetén azt emelte ki az orosz elnöknek, hogy sokkal jobb személyesen találkozni egymással.

A tárgyalások várhatóan kora estig tartanak. Szűk körű megbeszélés lesz először a két elnök és a két külügyminiszter részvételével. Ezután a két küldöttség bővített létszámban ül majd tárgyalóasztalhoz két, mintegy kétórás fordulóban.

A felek előre jelezték, hogy a csúcstalálkozó eredményeként nem számítanak komolyabb áttörésre a kétoldalú kapcsolatokban, és valószínűleg lesznek nézeteltérések, de azt remélik, hogy a tárgyalások stabilabb és kiszámíthatóbb viszonyhoz vezetnek a két ország között.

A találkozónak helyt adó festői Villa La Grange-ba először az orosz delegáció, majd valamivel később Biden küldöttsége érkezett meg. A tárgyaló feleket Guy Parmelin svájci államfő fogadta.

A csúcsot fokozott járványvédelmi óvintézkedések mellett tartják meg, a küldöttségek tagjai számára kötelező a PCR-szűrés. A tárgyalásokat követően a két elnök a hagyományoktól eltérően nem közösen, hanem külön tart majd sajtóértekezletet. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak kedden Moszkvában azt mondta, hogy az orosz–amerikai kapcsolatok állapota csaknem kritikus, a két elnök szerdai találkozójának elő kellene mozdítania a megértést köztük néhány kérdésben.

– Jelen körülmények között egyelőre nincs sok remény az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok javulására

– jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben.

Josep Borrell az Oroszországgal fennálló uniós kapcsolatok helyzetéről készített bizottsági jelentés bemutatásakor hangsúlyozta, jelenleg rosszak az EU és Oroszország közötti megújított partnerség kilátásai, pedig ez tehetné lehetővé a szorosabb együttműködést Moszkvával.

– Az unió érdekei elleni orosz támadások leküzdése érdekében az EU-nak erőteljesebbé és ellenállóbbá kell válnia. Az új, Oroszországgal kapcsolatos EU-stratégia közös és szisztematikus fellépést rögzít Moszkva fenyegetéseinek és káros cselekedeteinek megfékezésére olyan partnerekkel, mint a NATO és a G7 országai – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.