időjárás -3°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Megtartják‌ ‌az‌ ‌LMBTQ-felvonulást‌ ‌Madridban‌ ‌

Forrás: MEDIAWORKS
2021.06.02. 12:28
Megtartják‌ ‌az‌ ‌LMBTQ-felvonulást‌ ‌Madridban‌ ‌

Tovább gyűrűzik a dán kémbotrány; Hatalmas jogdíjjal közvetíthetik az EB-t a belga sörözők. Kettős diszkrimináció vádjával nyert pert a fejkendős muszlim asszony Brüsszelben; Az eddigiektől eltérő LMBTQ demonstrációt szerveznek Madridban.

Tovább gyűrűzik a dán kémbotrány

Kilenc különböző forrásból származó információkra alapozva a napokban hozta nyilvánosságra a dán közmédia, hogy az Egyesült Államok Dánia segítségével több vezető európai tisztviselő, többek között Angela Merkel és számos svéd politikus után is kémkedett. A keddi nap folyamán a svéd miniszterelnök, aki maga is az érintettek között lehet, vezető brüsszeli politikusokkal találkozott. A megbeszélés után Stefan Löfven azt mondta, hogy ha igaz a hír, akkor teljességgel elfogadhatatlan, hogy a szövetségeseik ilyet tegyenek. Hozzátette, hogy kormánya részletekbe menően fel kívánja deríteni az ügyet, a honvédelmi miniszter már fel is vette a kapcsolatot dán és norvég kollégáival. Közben a dán védelmi miniszter is nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írja, hogy médiahírekre nem tud reagálni, de általánosságban kijelenti, hogy szövetségeseik rendszeres megfigyelése nem elfogadható.

Forrás: Dagens Nyheter,

A belga közszolgálati tévé hatalmas jogdíjat szedne az Eb-meccseket közvetítő sörözőktől

Hatalmas jogdíjat szedne a belga közszolgálati televízió (RTBF) minden olyan sörözőtől, bártól vagy bármilyen intézménytől, amely a júniusban kezdődő UEFA labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit vetíti majd nagyképernyős televíziókon vagy kivetítőkön.

A belga közszolgálati tévé által kért jogdíj összege naponta 181,5 euró lesz a kevesebb mint 300 főnek sugárzó vendéglátóhelyek számára, és napi 302,5 eurót kell fizetniük azoknak a helyszíneknek, ahol a nézősereg létszáma 300 és 500 fő között várható. A labdarúgó-bajnokság időtartamát figyelembe véve ez a kisebb bárok, sörözők számára összesen akár négyezer eurós jogdíjbefizetést jelentene, ha a bajnokság minden meccsét közvetíteni szeretnék. Az ötszáz főnél nagyobb nézősereget vonzó nyilvános vetítések után a rendezők minden résztvevő után 1 euró jogdíjat kötelesek fizetni naponta.

Forrás: Le Soir

Kettős diszkrimináció vádjával nyert bírósági pert a fejkendős muszlim asszony

A Brüsszel közösségi közlekedését biztosító vállalat, a STIB-MIVB vezetése úgy határozott, hogy nem nyújt be fellebbezést az ellen a friss bírósági ítélet ellen, amely elmarasztalja a vállalatot egy muzulmán nő által indított perben. A feljelentés hátterében az állt, hogy a muzulmán vallású nő álláspályázatát a közlekedési vállalat kétszer is elutasította, mert a pályázó az állásinterjúkon fejkendőt viselt, és a munkavállalókra vonatkozó vállalati szabályzat tiltja a vallási szimbólumok viselését munkavégzés közben. A cég ezért jobbnak látta a jelentkező elutasítását, hogy a STIB vallási és ideológiai semlegessége konzekvens és tartós maradjon.

A brüsszeli bíróság indoklásában az állt, hogy a fejkendős jelentkező elutasításával a STIB kettős diszkriminációt követett el: egyrészt vallásellenes megkülönböztetést, mert a fejkendőviselés tiltása aránytalan a cégnek a vallási semlegességre való törekvésével, másrészt nemek közötti különbségtételt is, ugyanis a STIB engedi a muzulmán férfi alkalmazottaknak a szintén közismert muzulmán szimbólum, a hosszú szakáll növesztését és viselését.

Forrás: The Brussels Times

Megtartják az LMBTQ-felvonulást Madridban

A kormánnyal folytatott tárgyalások után a melegeket, biszexuálisokat, transzneműeket képviselő szervezetek vezetői bejelentették, hogy a rendezvényt, mely az El Orgullo (A büszkeség) nevet viseli, idén július 3-án rendezik meg a főváros központjában. Közölték: tisztában vannak azzal, hogy az egészségügyi helyzet még törékeny, ezért az eddigiektől eltérő demonstrációt szerveznek, komolyabb biztonsági intézkedések mellett. Garantálták a kormánynak, hogy minden résztvevő be fogja tartani a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályt is. Hozzátették, hogy a pandémia ellenére fontosnak tartják, hogy képviseljék önmagukat és jogaikat, valamint követeljék a spanyolországi transztörvény elfogadását, hogy minden LMBTQ-ember „visszakaphassa” méltóságát. A spanyolországi transztörvény, melyet az egyenlőségi minisztérium dolgozott ki, február óta vár a kormány jóváhagyására, ám bizonyos előírásai, például a nemi önrendelkezésről szóló rész, blokkolta a folyamatot.

Forrás: RTVE

(Borítóképen a madridi városháza a 2019-es LMBTQ-felvonulások idején. Forrás: FLICKR)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.