Bild: informatikai támadás érte Németországot Oroszországból

Nagyszabású informatikai támadás érte Németországot Oroszországból – jelentette szerdán a Bild című német lap a hírportálján.

Forrás: MTI2021. 06. 30. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) megerősítette a támadás tényét – írták.

Értesüléseik szerint az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hekkercsoport hajtotta végre, amely az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik.

A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

A lehetséges indíték a megtorlás az Oroszországot sújtó szankciókért. Az is elképzelhető, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása – írta a Bild, rámutatva, hogy a Fehéroroszország elleni tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből.

A Bild felidézte, hogy a GU az irányítása alatt álló hekkercsoportok révén az utóbbi években több nagyszabású kibertámadást intézett Németország ellen.

A hekkerek többször behatoltak a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, megszereztek adatokat politikusokról, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig elloptak adatokat, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) okozta betegségtől (Covid–19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.