Spanyolország útnak indította az uniós „vakcinaútlevelet”

Züllött bűntanyává váltak Milánó kerületei; Gleccserszakadékba zuhant a közismert belga sarkkutató. Gigantikus méretű reklámfelületet teszteltek az Eiffel-tornyon; Spanyolország útnak indította az uniós „vakcinaútlevelet”.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 09. 12:47
null
Záhony, 2020. március 15. A rendõrség munkatársa ellenõrzi egy Ukrajna felé kilépõ kisbusz utasainak okmányait a záhonyi magyar-ukrán határátkelõhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi elõtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Züllött bűntanyává váltak Milánó kerületei

Terjed a bűnözés és egyre lepusztultabbá válik a korábban luxusvárosként ismert Milánó. Újabb késeléses esetről számolnak be az olasz napilapok. Az éjszakai életről közismert Colonne di San Lorenzo negyedet évek óta bevándorló kábítószercsempészek uralják. Itt egy 26 éves olasz fiút két magrebi származású bevándorló fogott le, majd több késszúrással sebesített meg. Az újságok beszámolói szerint az esetnek nem voltak előzményei, sem veszekedés, fenyegetés vagy lopási kísérlet nem történt. Váratlanul megközelítették az áldozatot, majd több felszínes késszúrás után távoztak. Feltehetően figyelmeztető céllal történt az agresszió, a kerület félelemben tartása volt a céljuk. A Colonne di San Lorenzo térség immár a züllött város szimbóluma, ahol a bevándorlók zavartalanul kereskedhetnek a kábítószerrel anélkül, hogy bárki kérdőre vonná őket.

Forrás: IlGiornale, Jánosi Dalma

Gleccserszakadékba zuhant és meghalt a közismert belga sarkkutató

Grönlandi expedíciója közben hétfőn este végzetes balesetet szenvedett és a helyszínen meghalt Dixie Dansercoer közismert belga sarkkutató. Az 58 éves férfi májusban indult két kutatótársával, a kanadai Sébastien Audy-val és a holland Johanna Adriana Simone Mariával grönlandi terepmunkára. Hétfőn este azonban Dansercoer egy gleccserszakadékba zuhant, és bár a mentőosztagok azonnal a csapat segítségére siettek, a nagy távolságok miatt már csak Dansercoer halálának beállta után értek a helyszínre. A kanadai és holland kutatók sértetlenül úszták meg az esetet, de társuk halála és annak körülményei sokkolták őket. A nemzetközi sarkkutató csapat egy 2200 kilométeres expedíció során akart a klímaváltozással kapcsolatban méréseket végezni, tudományos utazásuk 30-35 napig tartott volna. A végzetes baleset a 31. napon történt. A belga miniszterelnök, Alexander De Croo közleményben kondoleált Dansercoer családjának és barátainak.

Társukról a kutatók az expedíció Instagram oldalán emlékeztek meg.

Forrás: BrusselsTimes

Gigantikus méretű reklámfelületet teszteltek az Eiffel-tornyon

Kedden délelőtt egy hatalmas méretű zászlót vontak fel a párizsi Eiffel-torony tetejére. Az impozáns lobogó feliratait nemcsak Párizs lakosai olvashatták el könnyen a város bármely pontjáról, hanem a fővárostól 12 kilométerre fekvő Suresnes településről is megcsodálhatták a meglepő jelenséget a franciák. A média kíváncsi munkatársai kiderítették, a zászlóval már a 2024-es párizsi olimpiára készülnek a nemzetközi játékok kommunikációjával megbízott szervek: a főváros emblematikus épületében rejlő reklámlehetőségeket és azok láthatóságát akarták tesztelni. Sikerrel.

Forrás: Actu.fr

Spanyolország útnak indította az uniós „vakcinaútlevelet”

Az ibériai állam a nyolcadik olyan ország Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország után, amely elsőként teszteli az uniós QR-kódokat, melyek lehetővé teszik a gyors és rugalmas közlekedést az unió határain belül. Alfredo González digitális egészségügyi főtitkár közölte: hétfőn landolt Spanyolországban az első 30-40 ember, akik már csak az uniós, elektronikus tanúsítványt mutatták fel a reptéri gyorsellenőrzésnél. Az EU-s vakcinaútlevél ingyenes, segítségével hozzá lehet jutni tulajdonosa oltási adataihoz, PCR- és egyéb teszteredményeihez, valamint gyógyulási igazolásához is. Hétfőn délután Andalúzia, Valencia és Navarra is bejelentette, hogy állampolgárai elkezdhetik letölteni a tanúsítványt. Andalúziában ráadásul a 65 év felettiek, akik nem járatosak a digitális világban, postai úton kapják meg a dokumentumot. Mindenki más bármikor igényelheti azt online, a közösségek saját egészségügyi szolgáltatóinál.

Forrás: ElPais, Tóth Brigitta

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.