Tabutéma a hazaszeretet és az iszlám Németországban

Engedély nélkül viselhető az éles lőfegyver Texasban; Brüsszel szabad utat adott a spanyol helyreállítási tervnek. A delta mutánst terjesztik a bevándorlók Lampedusa szigetén; a németek szerint veszélybe került a szólásszabadságuk.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 17. 12:22
null
Drezda, 2020. február 17. A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói tüntetnek a drezdai Frauenkirche (Boldogasszony-templom) elõtti Neumarkt téren 2020. február 17-én. A Pegida támogatói a 200. alkalommal vonultak utcára a 2014-es elsõ nagygyûlésük óta. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedély nélkül viselhető az éles lőfegyver Texasban

Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott szerdán írta alá azt az új állami törvényt, amely Texas lakosságának engedélyezi az éles lőfegyverek vásárlását és viselését fegyverviselési engedély nélkül is. Az új törvény csak az államnak a közbiztonságért felelős hatóságát kötelezi online oktatóvideók készítésére és közzétételére, amelynek segítségével az újdonsült fegyvertulajdonosok a fegyverviselés biztonsági előírásairól tájékozódhatnak az interneten.

Az amerikai Fox News csatornának nyilatkozó Stephen Gutowski szakértő elmondta, hogy az Egyesült Államokban az engedély nélküli fegyverviselést lehetővé tévő törvények a legnépszerűbbek a lőfegyverekre vonatkozó rendeletek között. Gutowski szerint a korlátozás nélküli fegyverviselés nem eredményezett a szokásosnál nagyobb fegyveres erőszakot az érintett államokban, leszámítva a koronavírus-járvány időszakát.

Forrás: foxnews.com, us.cnn.com

Brüsszel szabad utat adott a spanyol helyreállítási tervnek

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 140 milliárd eurót hagyott jóvá az ibériai országnak. „Ez a projekt átalakítja a gazdaságot, zöldebbé és digitálisabbá teszi azt” – mondta Von der Leyen, aki folyamatosan dicsérte a spanyol terveket és reformokat, különösen a leginkább vitatott új munkaügyi törvényt, mellyel a spanyol kormány egyebek között a fiatalok munkához jutását igyekszik majd könnyíteni.

Pedro Sánchez miniszterelnök szerint „ez az elmúlt negyven év legnagyobb reformja és egyben nagyszerű lehetőség a modernizációra”, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elfogadtassa azt a kongresszussal. A következő hetekben összehívja a regionális elnököket, hogy átbeszéljék a terv részleteit. Az Európai Unió idén decemberben folyósítja majd az első 18 milliós részletet Spanyolországnak, amennyiben a kormány teljesíti a tervben foglalt feltételeket. A végső cél a spanyol gazdaság fellendítése és modernizációja a következő hat évben.

Forrás: elpais.com, Tóth Brigitta

A delta mutánst terjesztik a bevándorlók Lampedusa szigetén

A koronavírus indiai variánsával fertőzött tíz személyt regisztráltak a sziget egészségügyi hatóságai, majd egy karanténhajón helyezték el a tünetmentes betegeket. A Földközi-tenger migránsútvonalán keresztül önálló csónakkal érkeztek bangladesi származású bevándorlók a szigetre. Közben elkezdődött a hétvégén érkezett 1350 bevándorló elhelyezése az ország különböző tartományában. Nyolcvan személyt Szicíliába, majd ezt követően Lazio tartományba szállítanak, negyven személyt a parti őrség hajóján juttatnak Molise tartományba.

Forrás: ilgiornale.it, Jánosi Dalma

Négy témáról félnek véleményt nyilvánítani a németek

Németország egyik legrégebbi és szakmailag elismert közvélemény-kutató intézete, az Allensbach Institute for Demoscopy friss felmérésének eredménye szerint a németek többsége úgy érzi, hogy Németországban veszélybe került a szólásszabadság.

A kutatásban résztvevő németeknek mindössze 45 százaléka állította azt, hogy országában bármiről, akár politikai kérdésekről is szabadon és félelem nélkül fejtheti ki a véleményét. A válaszadók többsége azonban azon a véleményen volt, hogy ha a hazaszeretetről vagy ha az iszlámról szeretne beszélni, akkor jobban teszi, ha csak nagy körültekintéssel fogalmaz, és nem szabadon és egyenesen, aszerint, ahogyan e két kérdésről valójában vélekedik. A válaszadók hatvan százaléka emelte ki az iszlámot mint a különösen nagy óvatosságra intő témakört. Harmadik és negyedik tabutémaként a női jogokat és a nemsemleges nyelvhasználatot említették meg a felmérésbe bevont németek.

Két évvel ezelőtt a német lakosság kétharmada még úgy vélekedett, hogy Németországban semmilyen akadály vagy fékező tényező nem áll a szabad véleménynyilvánítás előtt.

Forrás: rt.com

(Borítókép: A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói tüntetnek a drezdai Frauenkirche (Boldogasszony-templom) előtti Neumarkt téren 2020. február 17-én. A Pegida támogatói a 200. alkalommal vonultak utcára a 2014 óta. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.