időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Tíz évet kaptak a menekülttábor gyújtogatói

MTI
2021.06.12. 18:18
Tíz évet kaptak a menekülttábor gyújtogatói

Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság azt a négy afgán menedékkérőt, aki 2020 őszén tüzet okozott a görögországi Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban, amely porig égett. A híoszi törvényszék szándékos gyújtogatásban mondta ki bűnösnek a négy vádlottat – mondták el ügyvédeik, hozzátéve, hogy rögvest fellebbeznek az ítélet ellen. Megítélésük szerint védenceik nem kaptak tisztességes tárgyalást. Felrótták például a hatóságoknak, hogy hármuknak is papírja volt arról, hogy letartóztatásukkor 18 év alattiak voltak, de ezt a bíróság figyelmen kívül hagyta. A vádlottak azt is sérelmezték, hogy az eljárás jórészt egy másik afgán menedékkérő tanúvallomására épült, aki azonban nem volt jelen a pénteki meghallgatáson, s szerintük azért vallott ellenük, mert ők a síita hazara kisebbséghez tartoznak, ő pedig szunnita és a pastu etnikum tagja.

Illegális bevándorlók szaladnak lángoló lakókonténerek mellett a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborban 2020. szeptember 9-én
Fotó: MTI/AP/Panagiotis Balaskas

A szigeten található Mória menekülttábor a legnagyobb volt Európában. 2013-ban nyílt meg, és a 2015-ös migrációs válság után mintegy tízezer embert helyeztek el ott, mielőtt 2020. szeptemberében – két tűzeset miatt 0150 megsemmisült. Márciusban már született egy ítélet a tűzeset ügyében. Akkor a leszboszi bíróság ötéves börtönbüntetést szabott ki két menedékkérőre, akiket szintén felelősnek találtak a tűz kialakulásában. Ők a bűncselekmény elkövetésekor még 18 év alattiak voltak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.