Továbbra is ellenállnak a szélsőbaloldali aktivisták Berlinben

Több mint ezer emberrel vonult ki a rendőrség csütörtökön Berlin egyik bérházához, amelyet szélsőbaloldali aktivisták foglaltak el még a kilencvenes években. A radikális csoportok különböző módszerekkel támadtak rá a rendőrökre, hogy megvédjék tőlük az épületet, amely a baloldali szélsőségesek egyik utolsó szimbólumának számít a német fővárosban.

2021. 06. 17. 17:10
null
Fotó: Andreas Rabenstein/dpa Picture-Alliance via AFP Fotó: John MACDOUGALL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csütörtökön sem hagytak fel a rendőrök elleni támadásaikkal azok a szélsőbaloldali aktivisták, akik szerda óta tiltakoznak egy berlini lakóépületben.

A rendőrségnek végül sikerült betörnie a házba, a radikális csoportok tagjai azonban petárdákkal és festékkel rontottak rájuk. Az értesülések szerint huszonegy hatósági személy sérült meg az akcióban – a szerdán megsebesült hatvan rendőrön kívül.

Berlin Friedrichshain nevű városrészében, a Rigaer Straße 94. szám alatt még továbbra is látni a romokat, amelyek a szerdai összecsapások után maradtak ott. Szerdán a rendőröket ugyanis felgyújtott barikádok, háztetőről dobált kövek és tűzijátékok fogadták az épületnél. A rendőrség a tűz eloltására vízágyút, a torlaszok elbontására pedig páncélozott járműveket vetett be. Becsléseik szerint nagyjából kétszáz ember támadt rájuk.

Csütörtökön is folytatódott az ellenállás
Fotó: DPA/AFP/Andreas Rabenstein

Az egykor Kelet-Berlinhez tartozó Friedrichshain a berlini fal leomlását követően gyorsan a házfoglalók kedvelt helyévé vált, mivel a két Németországot elválasztó határsáv mellett fekvő kerületben számos üres bérházat lehetett találni.

A rendőrség a legtöbb házfoglalást fokozatosan felszámolta a kilencvenes években, néhány épületben – például a Rigaer 94.-ben – azonban ottmaradhattak a lakók. Ezek az épületek az erőszakos szélsőbaloldaliak kedvelt találkozóhelyeivé váltak.

A hatóságok és az ingatlan bérleti szerződés nélküli használói között több évtizede tartó és időnként erőszakba torkolló konfliktus jelenleg amiatt újult ki, hogy a kerületi önkormányzat az épület tűzvédelmi ellenőrzésére adott ki utasítást. A lakók és szintén radikális támogatóik pedig előre jelezték, hogy a csütörtökre tervezett kísérletnek is ellenállnak.

A Rigaer Straße 94. a baloldali szélsőségesek egyik utolsó szimbólumának számít a német fővárosban
Fotó: AFP/John Macdougall

Andreas Geisel berlini szociáldemokrata belügyi szenátor elítélte az esetet. A politikus elmondta: előzetes nyomozás folyik a szerdai támadásokkal kapcsolatban többek között emberölési kísérlet, súlyos testi sértés és a köznyugalom megsértése miatt.

– Az erőszak soha nem lehet a politikai véleménynyilvánítás eszköze. Ezt nem fogadjuk el, mindegy, hogy iszlamista, szélsőbal- vagy szélsőjobboldali személy követi el az erőszakot.

– Bármilyen baloldali, aki felgyújtja az autógumikat, az nem a szabad térért küzd, hanem megfélemlíti a saját környékét – tette hozzá Geisel.

A rendőrség szerda délutántól péntek estig lezárta a környéket, és gyülekezési tilalmat rendelt el az elzárt területre. Az utca szomszédságában található iskolát, óvodát és járási hivatalt pedig bezárták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.