A dán liberális írót mélyen sérti a dán zászló

A nemzeti lobogók használatát egyre több helyen támadják a balliberálisok.

Forrás: Erdély.ma2021. 07. 08. 9:19
null
A dán nemzeti zászló. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyomány szerint a dán zászló 1219-ben hullott le az égből és segítette a dánok diadalát egy észtországi keresztes hadjárat során. A nemzeti lobogó manapság ismét minden ablakban lengedezik, mindez összefüggésben van azzal, hogy a nemzeti válogatott sikeresen szerepel a foci Eb-n. Csakhogy Harald Toksværd dán írót mélyen sérti ez a fajta nacionalizmus – írja az Erdély.ma dániai tudósítója.

„A dán zászló büszkén lengett a rabszolgatáborok, az égő nők és vérrel áztatott harcterek felett, továbbá mindenféle politikai, gazdasági, szexuális és vallási elnyomás jelképe.

Valójában a gyűlölet és az embertelenség szimbóluma, a dán nacionalizmus gyökere.

A dán zászlót az ellenség vére festette vörösre, míg önmagunk beképzelt ártatlansága színezi fehérré a keresztet rajta” – olvasható vitaposztjában, amit a Politiken oldalán publikált. Az író interjút adott a dán közszolgálati adón is, ebben hallható az alábbi kijelentés:

„A dán zászló nacionalista szimbólum, használata szűk látókörűvé tesz.”

A dán nemzeti zászló Fotó: Pexels

Torben Kjersgaard Nielsen, az AAlborgi Egyetem történész lektora, a „dán zászló” (Dannebrog) című könyv szerzője elismeri, hogy annak története kapcsolódik a rabszolga-kereskedelemhez és háborúkhoz is társítható szimbóluma. Ugyanakkor az első szakszervezeti mozgalom is felhasználta a dán nemzeti lobogót, ami a munkásosztály körülményeinek javításáért küzdött. A dán jobboldal előszeretettel használja a zászlót jelképként.

Harald Toksværd kritikus szemmel néz a Dán Néppártra is. Erről Pia Kjærsgaard, a párt alapítója így nyilatkozott: „Nem minden zászlót lengető ember szavaz ránk. Nevetséges ez a fajankó. Keserű sors vár erre a hitvány alakra, aki bemocskolja lobogónkat.” Hozzáteszi: a dán nemzeti oldal nem óhajtja kisajátítani a zászlót magának.

Dániában mindenhol jelen van a dán lobogó. Születésnapon, keresztelőkor, esküvőn, a családi házak kertjeiben, nemcsak ünnepeken, de akár hétköznap egy kollégium konyhájában is bátran lobogtatják a diákok két sör között.

A nemzeti lobogók használatát egyre több helyen támadják a balliberálisok. Nemrég az Erdély.ma amerikai tudósítója azt írta: a fekete bőrű Macy Gray, a híres amerikai énekesnő egy új amerikai zászlót szeretne, mert zavarja, hogy a lobogó egyes jelképei fehérek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.