A dán pártok finanszíroznák a lengyel nők abortuszát

A szociáldemokraták szeretnék, hogy az állam húszmillió dán koronát különítsen el a lengyel nők abortuszának „segítésére”.

Forrás: erdely.ma2021. 07. 21. 11:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrata „Enhedslisten” és a „De Radikale” azt szeretné, hogy a dán állam négy év alatt húszmillió dán koronát különítsen el a lengyel nők abortuszának „segítésére” Dániában – írja helyi információkra hivatkozva az Erdély.ma dániai tudósítója. A Liberális Párt is támogatja a javaslatot.

Nem ez az első alkalom, hogy a lengyel nőket „segítenék” a dán egészségügyi ellátásban ingyenesen.

Lengyelország megváltoztatta az abortusztörvényét, amely ma már olyan szigorú, hogy a nők csak akkor végeztethetnek abortuszt, ha a terhesség vérfertőzés vagy nemi erőszak miatt következik be, vagy ha a nő élete veszélyben van.

A húszmillió koronát a Szex és társadalom szervezet kapja meg, amely az Abortusz határok nélkül nevű lengyel egyesülettel együttműködve a dán törvényeket betartva tenné lehetővé a lengyel nők abortuszát. Ez az összeg évente 165 nőnek tudna segíteni – írja a Politiken.

A Dán Néppárt egyedüliként nem támogatja ezt a javaslatot.

– Sok tennivalónk van az egészségügyi rendszerünkön belül, ami nagyobb költségvetést igényelne, ezért úgy gondoljuk, hogy a pénzt nem lehet más országok állampolgáraira költeni – mondja Liselott Blixt (Dán Néppárt) egészségügyi szóvivő a Politikennek.

– 1973 előtt a dán nők utaztak Lengyelországba abortuszturistaként mondja a radikálisok szóvivője, Morten Helveg Petersen. Hozzáteszi, hogy a Lengyelországban zajló szörnyűségek fényében kell vizsgálni ezt a kérdést. A nők alapvető jogai elleni támadásnak tekintjük a lengyel abortuszellenes törvényt. A kommunizmus bukása óta túlnyomórészt katolikus Lengyelországban nagyon szigorú abortusztörvények vannak érvényben. 1993-tól gyakorlatilag betiltották. Az országban az elmúlt harminc évben lényegében minden terhességmegszakítást súlyos rendellenességek miatt hajtottak végre. A tilalom alóli kivétel mára megszűnt. A kritikusok úgy vélik, hogy a lengyel kormány kihasználta a világjárvány alatti leállást népszerűtlen politikájának végrehajtása érdekében. A The Guardian által megkérdezett segélyszervezetek és orvosok szerint a lengyel nők általában németországi, szlovákiai és csehországi klinikáktól „kérnek segítséget”, 3-4000 koronát fizetnek egy abortuszért.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.