A konzervatív eszme nem ment ki a divatból

Pénteken jelenik meg a megújult The European Conservative című angol nyelvű negyedéves folyóirat.

Magyar Nemzet
2021. 07. 22. 20:16
null
A résztvevők: Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője, John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke, a National Review Institute főmunkatársa, Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Rod Dreher, a The American Conservative főmunkatársa, Jorge González-Gallarza Hernández, a madridi Fundación Civismo kutatója, Francesco Giubilei, a Fondazione Tatarella olasz konzervatív alapítvány elnöke (b-j) Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban megújul a több mint tízéves múltra visszatekintő The European Conservative folyóirat és online magazin. Az első, új arculattal ellátott, nyomtatott kiadás július 23-án jelenik meg több európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában, az átalakított weblap pedig már július 20-án élesedett.

Az angol nyelvű, negyedéves folyóirat filozófiáról, politikáról és művészetről közöl írásokat. Cikkeket, esszéket, interjúkat publikál, amelyek megvilágítják a konzervatív, hagyományőrző, jobboldali gondolkodás különböző fajtáit Európa-szerte és a világ minden tájáról.

„Az új arculattal és vizualitással arra kívánunk rámutatni, hogy a konzervatív eszmék folyamatosan fejlődő, érvényes, élő és friss gondolatok” – hangsúlyozta Alvino-Mario Fantini, a lap főszerkesztője, a European Conservative Nonprofit Kft. társalapítója. A belvárosi Scruton kávézóban, a megújult folyóiratot bemutató panelbeszélgetésen emlékeztetett:

A The European Conservative magazint egy Hollandiában bejegyzett oktatási nonprofit szervezet, a Center for European Renewal önkéntesei hozták létre 2008-ban azzal a céllal, hogy korunk konzervatív gondolataira reflektálva dolgozza fel az Európát érintő politikai, társadalmi és kulturális témákat.

A magazin 2021-től a budapesti székhelyű European Conservative Nonprofit Kft. hivatalos kiadványa.

A résztvevők: Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője, John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke, a National Review Institute főmunkatársa, Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Rod Dreher, a The American Conservative főmunkatársa, Jorge González-Gallarza Hernández, a madridi Fundación Civismo kutatója, Francesco Giubilei, a Fondazione Tatarella olasz konzervatív alapítvány elnöke (balról jobbra)
Fotó: A szerző felvétele

Francesco Giubilei, a Fondazione Tatarella olasz konzervatív alapítvány elnöke a beszélgetésen kifejtette, hogy szerinte nem lehet beszélni egységes európai konzervativizmusról, mert az európai konzervativizmus különböző identitású, különböző nemzetek konzervativizmusa. Példaként említette, hogy a latin (olasz, spanyol) konzervativizmus más, mint az angol konzervativizmus. Mint mondta, a lokális identitásnak fontos szerepe van ebben a meghatározásban.

A The European Conservative új száma pénteken jelenik meg.
Fotó: The European Conservative

A folyóirat első megújult lapszámába többek között olyan elismert újságírók és szakértők írnak, mint Ryszard Legutko lengyel filozófus és EP-képviselő, Anthony Daniels brit esszéista, Marc Jongen, a Bundestag tagja, Mark Dooley ír filozófus, David Engels történész és Jonathon Van Maren kanadai író. A kiadvány mellett a honlap is megújul, amely naponta frissül exkluzív online tartalmakkal, köztük tudósításokkal és elemzésekkel. Többek között már olvasható a Christopher Dawson történész-filozófusról szóló írás: a szerző szerint Dawson rejtélyes karakter a nyugati gondolkodás történetében. Mint írja, nemzedékének egyetlen tudósa sem volt nagyobb harcosa az egységes keresztény kultúra eszméjének. A honlapon hamarosan podcast- és videóműsorok is elérhetők lesznek és előfizetni is ezen a felületen lehet majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.