Csak a kiválasztottak mehetnek idén a mekkai zarándoklatra

A járvány miatt hatvanezer helyiben korlátozták a haddzs résztvevőinek számát. Volt, aki trükközni próbált.

2021. 07. 17. 10:52
Saudi security officers stand in front of the Kaaba in an empty Grand Mosque, as a preventive measure against the coronavirus disease (COVID-19), during the holy month of Ramadan, in the holy city of Mecca
Szaúdi biztonsági őr a mekka Kába szentélynél. Készen állnak a zarándokok fogadására. Fotó: Handout . Forrás: Saudi Press Agency/ REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ismét csak a szerencsés kevesek látogathattak el a ma kezdődő mekkai nagy zarándoklatra, a haddzsra. A koronavírus-járvány miatt Szaúd-Arábia erősen korlátozta az egyébként minden évben két-, két és fél millió muszlimot vonzó vallási eseményt, csak hatvanezer, az országban élő lakosnak engedélyezték a részvételt. Jelentkezőből így sem volt hiány, több mint 558 ezren próbáltak regisztrálni.

Szaúdi biztonsági őr a mekkai Kába-szentélynél. Készen állnak a zarándokok fogadására
Fotó: Reuters/Saudi Press Agency

A zarándokoknak több feltételnek kellett megfelelniük:

  • 18 és 65 év közöttiek,
  • beoltottak koronavírus ellen,
  • nem szenvednek krónikus betegségben,
  • lehetőleg életükben először teljesítik a haddzsot.
  • Ugyanakkor bizonyos könnyítéseket is bevezettek: most először tették lehetővé, hogy a nők férfi kísérő nélkül is regisztráljanak a zarándoklatra.

    A kiválasztásnál elsőbbséget élveztek például azok az 50 évnél idősebbek, akik még sosem vettek részt a zarándoklaton.

    A mekkai nagy zarándoklat az egyik az iszlám öt pillére közül, amennyiben lehetőségei megengedik, életében egyszer minden muszlimnak kötelező. Mivel a világon majd kétmilliárd muszlim él, a szaúdi hatóságok általában országok szerint lakosságarányosan kvótát szabnak a jelentkezőknek. A Covid–19 miatt azonban második éve drasztikusan korlátozták a résztvevők számát, külföldieket nem engednek be, tavaly mindössze tízezren vettek részt az eseményen.

    Iráni nő szemlélődik a haddzson 2016-ban. A tömeg a megszokott
    Fotó: Reuters

    Sajtóhírek szerint így is volt, aki megpróbált trükközni. Kilenc embert őrizetbe vettek és pénzbírsággal sújtottak, amiért megpróbáltak illetéktelenül bejutni Mekkába. Másik 120 csalót – köztük egészségügyi tisztségviselőket – pedig azért tartóztattak le, mert hamis oltási igazolásokat és negatív teszteket árultak, „szolgáltatásaikat” ráadásul a közösségi médiában is reklámozták.

    A majd 35 milliós Szaúd-Arábiában egyébként pénteken 1298 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid–19-be. Az országban már több mint 21 millióan megkapták legalább az egyik oltásukat.

    Nyitva ima közben is

    Szaúd-Arábiában eddig a müezzin imára hívó első szavára mindenki befejezte munkáját, hogy teljesíthesse vallási kötelezettségeit. A benzinkutak előtt feltorlódott a kocsisor, a vendégek és vásárlók bebocsátásra várakoztak az éttermek és boltok előtt. Ezentúl azonban az üzletek és más szolgáltatók nem zárhatnak be az ima idejére sem. A szaúdi hatóságok a döntést egyrészt a koronavírus-járvánnyal indokolták (a nyitás idején a bejáratnál feltorlódott tömegek kockázatával), másrészt a vásárlási élmény, a szolgáltatások minőségének javításával. Azt is elismerték, hogy a munkavállalók bizony gyakran arra is felhasználták a lehetőséget, hogy az ima idején túl kicsit meghosszabbítsák a szünetet, lecsípjenek egy kicsit a munkából. Végül a lépés jelképes jelentőségű is, illeszkedve abba a reformfolyamatba, amely némileg visszaszorítja a vallás szerepét a mindennapi életben. Azért persze mindenkit megnyugtattak: a dolgozónak garantálni kell a lehetőséget, hogy imádkozhassanak.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.