időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

Demokrata párti képviselők „menekültek el” Texasból

Kottász Zoltán
2021.07.13. 20:41
Demokrata párti képviselők „menekültek el” Texasból

Hatalmas össztüzet zúdítottak republikánus párti politikusok azokra a demokrata párti texasi törvényhozókra, akik hétfőn magánrepülőre szállva Texasból az amerikai fővárosba, Washingtonba „menekültek”, egyfajta bátor tettként reklámozva akciójukat.

Texasi demokraták tüntetése. Védik a szavazóikat
Fotó: Sergio Flores/Getty Images/AFP

– Hátrahagytuk családjainkat, a megélhetésünket, szeretett Texasunkat. Az áldozat, amit meghoztunk, nem hasonlítható össze azoknak a bátor amerikaiaknak az áldozatával, akik a történelem folyamán azért harcoltak, hogy megvédjék választójogunkat – írta Twitter-üzenetben az egyik demokrata képviselő, James Talarico.

Just landed in Memphis on our way to DC. Thank y’all for your well wishes.

We left behind our families, our livelihoods, & our beloved Texas. But our sacrifice is nothing compared to the sacrifices brave Americans have made throughout history to protect the sacred right to vote.

— James Talarico (@jamestalarico) July 12, 2021

Tettüket a demokraták azzal indokolták: meg akarják akadályozni, hogy a texasi törvényhozás határozatképes legyen, s a republikánus többség elfogadja a választási törvény módosítását. A baloldali politikusok nem először korlátozzák a képviselőház cselekvőképességét – legutóbb május végén bojkottálták a szavazást, akkor azonban nem az államot hagyták el, csupán a törvényhozás austini épületéből vonultak ki.

A texasi republikánusok azonban nem csüggednek.

Democrats must get back to the job they were elected to do.

Their constituents must not be denied important resources simply because their elected representatives refused to show up to work. pic.twitter.com/dGC9DceRaZ

— Greg Abbott (@GregAbbott_TX) July 12, 2021

– Amint (a demokraták) visszatérnek Texasba, letartóztatjuk őket, és bezárjuk őket a törvényhozás épületébe mindaddig, amíg be nem fejezik a munkájukat – üzente Greg Abbott, az állam kormányzója, mondván, a hatályos törvények értelmében erre lehetőségük van. – Miközben kényelmes magángépeken szelik át az országot, olyan ügyeket hagynak nyitva, amelyek lezárására az egyes választókörzeteknek és az államnak is szüksége lenne – utalt arra Abbott, hogy a törvényhozás leállása más fajsúlyos kérdésekre is kihat.

Donald Trump volt amerikai elnök és Greg Abbott texasi kormányzó a texasi Weslacóban június 30-án
Fotó: MTI/AP/The Washington Post/Jabin Botsford

A látványos menekülési akció egy újabb fejezete annak a jobboldali-baloldali választójogi vitának, amely a tavaly novemberi elnökválasztás után bontakozott ki az Egyesült Államokban. Országszerte már tizenhét republikánus vezetésű állam fogadott el helyi szintű törvénymódosításokat, amelyek a választási csalásokat hivatottak meggátolni. Köztük van Arizona és Georgia, két olyan, úgynevezett billegő állam, amelyekben az elnökválasztást megnyerő demokrata párti Joe Biden mindössze néhány ezer szavazattal előzte meg a republikánus Donald Trumpot.

Trump és hívei tömeges csalással vádolták meg ellenfeleiket, azt gyanítva, hogy leginkább a levélszavazatokkal trükköztek a demokraták, hiszen a koronavírus-járvány miatt több tíz millió amerikai választotta ezt a voksolási lehetőséget a személyes részvétel helyett.

Márpedig a republikánusok érvelése szerint a demokrata szavazók körében közkedvelt levélszavazatok nem megbízhatók, nem elég szigorúak a választópolgár személyazonosságát igazoló intézkedések.

A tervezett – a demokraták által most megfúrni kívánt – texasi módosítások is szigorúbb ellenőrzésnek vetnék alá a szavazókat, de szigorodnának annak a feltételei is, hogy a mozgássérült és angolul nem beszélő állampolgárok szavazólapját valaki más töltse ki és dobja be az urnába. Megszüntetnék továbbá a járvány idején népszerűnek bizonyult mobil szavazóhelyiségeket.

Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban, mögötte Kamala Harris alelnök (balra) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke. Fellépnének a republikánus vezetésű államok ellen
Fotó: MTI/AP/The Washington Post pool/Melina Mara

A demokraták szerint a változtatások a saját szavazóikat, a fiatalokat, a színes bőrűeket és a fogyatékosokat hozzák hátrányos helyzetbe. – Nem fogjuk tétlenül végignézni, ahogy a republikánusok elveszik a választójogunkat, elnémítják a színes bőrű texasiakat és tönkreteszik a demokráciánkat csak azért, hogy hatalmon maradhassanak – közölte Gilberto Hinojosa, a Demokrata Párt texasi szervezetének vezetője. Kamala Harris demokrata párti alelnök pedig megdicsérte a Washingtonba menekülő texasi kollégáit „bátorságukért és elkötelezettségükért”.

A demokraták most a washingtoni képviselőházon – ahol többségben vannak – kívánnak olyan nemzeti szintű törvénykezést végigvinni, amely felülbírálná az egyes államokban elfogadott jogszabályokat. – Biden elnök megkétszerezi az erőfeszítéseit, s minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy megvédje az amerikaiak szavazáshoz való alapvető jogát – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. A szenátus azonban – ahol fele-fele arányban vannak jelen a demokraták és a republikánusok – az ilyen jellegű próbálkozásokat azonnal visszaveri.