Elmérgesedik a médiavita Varsó és Washington között

Az amerikai külügyminisztérium szerint az USA lengyelországi befektetései is kockán forognak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 23. 14:50
TVN24 News Channel In Poland
A microphone of TVN24 news channel is seen in Krakow, Poland on July 9th, 2021. The ruling right-wing Law and Justice (PIS) party have unexpectedly proposed a draft bill that would change Poland's media law and ban non-European ownership. Proposed changes may be aimed at the U.S. company Discovery Inc., owner of the TVN broadcaster and its TVN24 news channel that has exposesd alleged irregularities and scandals within the government. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia is teljes sebességre kapcsolt a lengyel médiatörvény egy lehetséges módosítása miatt, ami korlátozná az európai gazdasági térségen kívüli vállalatokat abban, hogy többségi tulajdonosai legyenek a Lengyelországban működő médiatársaságoknak. Washington – valamint az uniós bürokrácia – véleménye szerint a július elején benyújtott javaslat nem másra irányul, mint a Lengyelországban működő, ám többségi amerikai tulajdonban lévő TVN24 kereskedelmi csatorna elhallgattatására.

A TVN24 mikrofonját tartja magasba egy újságíró Krakkóban
Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel

A csatorna ismert arról, hogy ellenzéki politikai véleményt képvisel, nagyon kritikus a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság kormánypárttal szemben, műsoraikban gyakori vendég például Donald Tusk, aki nemrég az ellenzéki Civil Platform élén tért vissza a lengyel belpolitikába. Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tisztségviselője odáig ment, hogy a héten meg is fenyegette Varsót az ügyben: mint azt egy friss interjúban kijelentette,

az USA jövőbeli lengyelországi befektetéseire is hatással lehet, amennyiben nem újítják meg a TVN24 sugárzási engedélyét.

A képletet ugyanis bonyolítja, hogy az amerikai Discovery médiaóriás tulajdonában lévő csatorna e sorok írásakor is az engedélyének meghosszabbítására vár. Utóbbi nincs hatással a műsorrendre, Lengyelországban az adása most is elérhető. Chollett mellett Bix Aliu, az USA varsói nagykövetségének ügyvivője is beleszállt a lengyelekbe, s a törvénytervezet benyújtásának napján azt írta a Twitteren: az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el a TVN helyzete, hiszen a csatorna immár több mint húsz éve a lengyel média szerves részét képezi. – A demokrácia szempontjából kiemelt fontosságú a szabad sajtó – húzta alá az ügyvivő.

Természetesen a lengyel kormány is többször megszólalt az ügyben, légből kapottnak nevezve a csatorna elhallgattatásáról szóló vádakat. – Minden magára valamit is adó állam számára természetes, hogy a médiahatóság engedélyezi, hogy egy adott médiavállalatban ki szerezhet többségi tulajdont – mondta Mateusz Morawiecki a hétfői sajtóértekezletén, azt hangsúlyozva: a törvénytervezet ráadásul amerikai, francia és osztrák szabályozást követ. Pár hete a konzervatív kormányfő pedig azt a példát hozta:

„Képzeljék el, hogy Oroszország, Kína vagy egy arab állam szerez meg egy médiavállalatot Lengyelországban. Lengyel állampolgárokként ne legyen meg a jogunk ahhoz, hogy erre nemet mondjunk?”

A sors iróniája, hogy az Európai Bizottság a héten nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentéseiben Brüsszel is aggodalmát fejezte ki a TVN24 csatorna jövője miatt. Akárcsak Magyarországot, a jelentéscsomag Lengyelországot is kemény kritikával illette a médiapluralizmus helyzete miatt. A liberális sajtótermékek pedig szintén az amerikaiak véleményével értenek egyet: a The Washington Post friss véleménycikkében maga is amellett érvelt, hogy „Lengyelország támadása” kemény amerikai reakciót tesz szükségessé. A brüsszeli Politico pedig következetesen azt írja a TVN24-ről, hogy az a lengyel szabad sajtó egyik utolsó bástyája.

Emlékezetes az is, hogy Washington és Varsó korábban is vitába keveredtek a csatorna miatt: Georgette Mosbacher, az USA előző varsói nagykövete még 2018-ban egy levélben vádolta meg azzal a Jog és Igazságosságot, hogy a politikusaik megfélemlítik a TVN24 riportereit. A dokumentum a lengyel sajtóban köznevetség tárgya lett, mert a diplomata sem Morawiecki, sem pedig az akkori lengyel belügyminiszter nevét nem tudta helyesen leírni.

Donald Tusk a TVN24 varsói stúdiójában Fotó: TVN24

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.