Hetven fölött a dél-afrikai zavargások áldozatainak száma

Több mint 1200 személyt vettek őrizetbe az ország két tartományában, rengetegen fosztogatnak is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 14. 10:02
ZUMA, Jacob Gedleyihlekisa
Johannesburg, 2021. július 11. Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt elégedetlen tüntetõk vonulnak Johannesburgban 2021. július 11-én. A 79 éves Zuma július 8-án feladta magát a rendõrségnek, így megmenekült a letartóztatásától. Zumát korábban 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. A 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett korrupciós vádak miatt kellett volna egy vizsgálóbizottság elõtt megjelennie. Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelõzze leváltását. MTI/EPA/Kim Ludbrook Fotó: Kim Ludbrook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 72 ember vesztette életét kedden közölt hivatalos adatok szerint azokban a zavargásokban, amelyek a Dél-afrikai Köztársaság két tartományában törtek ki Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése után. A KwaZulu-Natalban és az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló Gautengben kitört zavargások alatt a halálesetek többsége fosztogatások közben következett be. Tisztségviselők elmondása szerint rengetegen fosztogatnak, az emberek élelmiszert, elektromos készülékeket, szeszes italt és ruhákat tulajdonítottak el az üzletekből. A két tartományban több mint 1200 embert vettek őrizetbe a rendőrök.

– Legalább 27 ember vesztette életét KwaZulu-Natalban

– közölte Sihle Zikalala tartományi kormányfő.

Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése miatt elégedetlen tüntetők vonulnak Johannesburgban 2021. július 11-én
Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

David Makhura gautengi kormányfő elmondta, a bűnözők a maguk javára fordították a helyzetet, és legkevesebb 45 ember meghalt a zavargások során. A kormányfő beszéde közben az SABC közszolgálati műsorszolgáltató felvételeket közölt arról, amint a rendőrség megpróbált rendet teremteni egy helyi bevásárlóközpontban, ahol tíz embert vert agyon a tömeg fosztogatás közben, mindeközben lövéseket is lehetett hallani. A tartományi vezető azzal a kéréssel fordult a politikai, vallási és közösségi szervezetek vezetőihez, hogy járjanak közben annak érdekében, hogy az emberek felhagyjanak a fosztogatással. Beszámolók szerint a fosztogatások kedden is folytatódtak. A hadsereg bevetése egyelőre nem vetett véget a rendbontásoknak, bár jelenleg is letartóztatások zajlanak Johannesburg egyes részein.

A hatóságok több ízben felszólították Zuma hozzátartozóit és híveit, hogy ne használják fel a közösségi médiát a zavargások ösztönzésére. Zuma előző héten kezdte letölteni 15 hónapos börtönbüntetését, amelyet azért szabtak ki rá, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán. A volt elnök 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze a leváltását. A korrupciós botrányokba keveredett politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, és nem hajlandó együttműködni az elnökségének utolsó hetében létrehozott vizsgálóbizottsággal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.