Kikiáltották Haiti átmeneti elnökét

A kormány Egyesült Államok és az ENSZ segítségét is kérte a politikai helyzet stabilitásában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2021. 07. 10. 10:25
MOISE, Jovenel
Port-au-Prince, 2021. július 8. Rendõrök a nap folyamán meggyilkolt Jovenel Moise Haiti elnök rezidenciájánál Port-au-Prince-ben 2021. július 7-én. Fegyveresek reggelre virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti államfõt, a támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, õt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. MTI/EPA/EFE/Jean Marc Herve Abelard Fotó: Jean Marc Herve Abelard
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haitin a szenátus a testület egykori vezetőjét, Joseph Lambertet kiáltotta ki a meggyilkolt Jovenel Moise elnök utódjának. A szenátus részéről leszögezték: nem ismerik el Claude Joseph ügyvivő miniszterelnök jogosultságát, emlékeztetve arra, hogy a szerdán meggyilkolt Jovenel Moise néhány nappal a merénylet előtt felmentette őt a hivatalából, és a korábban a belügyi tárcát is vezető Ariel Henryt nevezte ki utódjául.

Rendőrök a meggyilkolt Jovenel Moise Haiti elnök rezidenciájánál Port-au-Prince-ben július 7-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Jean Marc Herve Abelard

Hírügynökségi jelentések szerint a kormány ugyanakkor az Egyesült Államoktól katonai támogatást kért a kikötői, repülőtéri, a benzinkutak és más, fontosabb infrastrukturális helyek védelméhez. Washington pénteken visszautasította Haiti kérését, viszont vállalta, hogy segít a Jovenel Moise elnök gyanúsított külföldi zsoldosok általi meggyilkolása utáni nyomozásban.

A haiti kormány biztonsági és nyomozási segítséget kért, és továbbra is rendszeres kapcsolatban vagyunk a haiti tisztviselőkkel, hogy megvitassuk, hogyan segíthet az Egyesült Államok

– mondta a külügyminisztérium szóvivője.

A Fehér Ház külön közölte, hogy az Egyesült Államok a lehető leghamarabb küld küldöttséget az FBI és a belbiztonsági vezető tisztségviselőkkel együtt Haitibe.

Haiti az ENSZ segítségét is kérte: A Reuters úgy tudja, hogy Claude Joseph még az elnök elleni merénylet napján, szerdán kapcsolatba lépett az ENSZ-szel, arra kérve, hogy „támogassa a rendőrséget a rend helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseiben”. A békefenntartók mozgósítását az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának kell jóváhagynia.

A Jovenel Moise Haiti elnök elleni merénylet gyanúsítottjai, köztük James Solages (b) és Joseph Vincent (b2) amerikai állampolgárok a letartóztatásuk után rendezett sajtótájékoztatón Port-au-Prince-ben
Fotó: MTI/AP/Joseph Odelyn

Claude Joseph az AP hírügynökségnek adott telefonos interjújában leszögezte, hogy nem hajlandó „hatalmi harcokba” bonyolódni Jovenel Moise halála nyomán.

Haitin egy módon lehet valaki elnök, ha megválasztják

– jelentette ki Claude Joseph.

Haitin a tervek szerint szeptember 26-án tartanak parlamenti és elnökválasztást.

Helyszíni beszámolók szerint haitiak százai állnak sorba vízumért az Egyesült Államok port-au-prince-i nagykövetsége előtt, néhányan újságíróknak azt mondták, nem érzik magukat biztonságban a merénylet után. Az EFE spanyol hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy péntekre némileg visszatért a nyugalom a fővárosba, kinyitottak a boltok, és ismét teljes kapacitással üzemel a repülőtér is.

Jovenel Moisét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján fegyveresek, az országban ezt követően kéthetes rendkívüli állapotot hirdettek. A merénylettel kapcsolatban már letartóztattak két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt, többek után pedig hajtóvadászatot indított a rendőrség.

Haitit politikai válság sújtja, Jovenel Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupció mellett azzal is vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, ugyanis az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés is, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.