Kína: Washington a dzsungel törvényét kívánja bevezetni

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes kínai hivatali partnerével tartott megbeszélést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 26. 9:23
null
Tiencsin, 2021. július 26. A kínai állami televízió, a CCTV videofelvételérõl készült képen Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes (b, elöl) kínai hivatali partnerével, Hszie Fenggel tart megbeszélést a kelet-kínai Tiencsinben 2021. július 26-án. MTI/AP/Kínai állami televízió (CCTV) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai–amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát. A kínai külügyi tárca helyettes vezetője ezt hétfőn, a kelet-kínai Tiencsinben Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén közölte a kínai külügyminisztérium közleménye szerint. Hszie úgy vélekedett: az amerikai fél által gyakran emlegetett szabályokon alapuló nemzetközi rend valójában eszköz az Egyesült Államoknak és nyugati szövetségeseinek arra, hogy saját szabályaikat állítsák be nemzetköziként, ráerőltetve a világ többi országára. A kínai diplomata szerint

valójában a dzsungel törvényét kívánják bevezetni, mely alapján az erősebbnek van igaza, és a nagyobb hatalmaskodik a kisebb felett.

Hszi leszögezte: a világnak szolidaritásra és együttműködésre van szüksége, mert „az emberiség egy hajóban evez”. Kína olyan nemzetközi kapcsolatokat kíván építeni – tette hozzá –, melyek a kölcsönös tiszteleten, az egyenlőségen, a jogszerűségen és a minden félnek előnyös együttműködésen alapulnak. Hozzátette: Peking kész együtt dolgozni Washingtonnal azon, hogy megtalálják a közös nevezőt és félretegyék a különbségeiket.

A kínai állami televízió, a CCTV videófelvételéről készült képen Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes (b, elöl) a kelet-kínai Tiencsinben 2021. július 26-án
Fotó: MTI/AP/kínai állami televízió

Egy nappal Sherman vasárnapi érkezése előtt Vang Ji kínai külügyminiszter úgy nyilatkozott: Kína nem fogja elfogadni az Egyesült Államok részéről a lekezelő modorban folytatott kommunikációt. Vang szombaton úgy fogalmazott: nincs olyan ország, amely feljebbvaló lenne a többinél. A kínai külügyi tárca vezetője ezzel Ned Price amerikai külügyi szóvivő Sherman kínai útjával kapcsolatos kijelentésére reagált, miszerint a látogatást az amerikai fél erős helyzetből teszi a szövetségeseivel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően. Sherman vasárnap a Twitteren közzétett bejegyzésekben azt írta, hogy az amerikai kormányzat azért küzd, hogy egyenlő versenyhelyzetbe hozza az amerikai vállalatokat Kínában. Az amerikai külügyminiszter-helyettes részvétét fejezte ki a közép-kínai Honanban múlt héten pusztító súlyos áradások áldozatai miatt.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői első alkalommal márciusban, Alaszkában folytattak találkozót. A megbeszélések feszült hangulatban zajlottak: az amerikai tisztségviselők a világ stabilitásának veszélyeztetésével vádolták meg Kínát, míg a kínai képviselők álszentnek nevezték Washington fellépését az emberi jogok kapcsán a fekete amerikaiakkal szembeni bánásmódra hivatkozva. A kapcsolatok azóta is feszültségekkel teliek maradtak, a két fél több alkalommal kölcsönös szankciókat vetett ki egymásra, és gyakoriak voltak a diplomáciai szóváltások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.