időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Legkevesebb ötvenketten meghaltak egy bangladesi üzemtűzben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.09. 13:39
Legkevesebb ötvenketten meghaltak egy bangladesi üzemtűzben

A bangladesi hatóságok arról adtak hírt pénteken, hogy legkevesebb ötvenketten életüket vesztették és harmincan megsérültek egy üzemtűzben Banglades fővárosa, Dakka közelében. Rendőrségi források szerint a sérültek közül többen kivetették magukat az ablakból, hogy megmeneküljenek a lángoktól. A tűzoltók 25 embert hoztak le az épület tetejéről. Egyelőre nem tudni, hogy hányan tartózkodtak a kigyulladt gyárépületben, de a helyszínen tartózkodó családtagok szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Tűzvész pusztít a Hashem Foods élelmiszergyártó vállalat épületében, Dakka külvárosában 2021. július 8-án
Fotó :MTI/EPA/Monirul Alam

A Hashem Food and Beverage élelmiszergyár Rupganj iparvárosban található, hatszintes üzeme helyi idő szerint csütörtök délután öt órakor kapott lángra. A cég édességek, gyümölcslevek és tésztametéltek gyártásával foglalkozik. A tűzoltók szóvivője, Debasis Bardan elmondta, hogy mihelyst sikerül megfékezni a tüzet, megkezdik a kutatást az esetleges túlélők után az épület belsejében. Dinu Moni Sarma, a dakkai tűzoltók vezetője megjegyezte, hogy a lángok nagyon gyorsan tovaterjedtek az épületben található gyúlékony vegyi anyagok és műanyagok miatt.

Bangladesben gyakoriak a balesetek a biztonsági előírások betartásának hiánya miatt. 2019-ben legalább hetvenen vesztették életüket egy hatalmas tűzben Dakkában. 2013-ban a Dakka elővárosában található Rana Plaza omlott össze, ahol öt, nyugati exportra dolgozó ruhagyár is működött. A baleset pillanatában több mint háromezer munkás dolgozott az épületben, közülük 1138-an életüket vesztették. Vizsgálatok eredménye szerint az épület az illegálisan felhúzott emeletek és a nehéz gépek súlya alatt omlott össze.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.