Nő, de mégsem az: saját nemet talált ki magának egy lány – illetve egy „juxera”

Az információt a lány egy TikTokra feltett videóban osztotta meg. Ebben azt is kifejti, hogy az új neme mennyiben különbözik a régitől – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA hírügynökség2021. 07. 22. 19:30
null
A Juxera gender zászlaja Forrás: GENDER.WIKIA.ORG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lány videóját a Libs of TikTok nevű Twitter-fiók osztotta meg. A videón szereplő hölgy a felvételen arról beszél, hogy

a juxera egy olyan genderidentitás, ami hasonló a lányhoz, de teljesen más síkon mozog, mint a binárisan értelmezett női nem.

„A juxera egy nőies gender, de ahhoz, hogy valaki a juxera szóval azonosítsa magát, mégsem kell nőies öltözködés vagy megjelenés. Az ötszög két végén lévő rózsaszín és kék a lány és fiú nemeket jelenti, míg a középen lévő színek a genderspektrumot. A zöld háromszög pedig annak vizuális megjelenítése, hová esik a juxera a genderspektrumon”, mondja videóján a lány.

A juxera nemet tehát talán legegyszerűbben úgy lehetne definiálni, hogy igazodik a női nemhez.

Ezen identitáshoz tartozók korábban nők voltak, de azért változtatták meg a nemiségüket, mert nem voltak elég nőiesek ahhoz, hogy azok maradjanak. A Genderwiki szerint

a juxera egy olyan nem, amely erősen kapcsolódik a nőiességhez, de más, mint a normális női nem, vagyis a juxera egy teljesen elkülönült nemnek tekinthető.

A juxerának egyébként már megalkották a férfi megfelelőjét, aminek a neve proxvir lett, illetve egy ehhez hasonló nem bináris identitás is létrejött már, amit maverique-nek lehet nevezni.

A juxera gender zászlaja
Fotó: Gender.Wikia.org

A videó kikerülése után egyébként a Twitteren rengeteg hozzászólás érkezett, aminek döntő része nem fogadja el, hogy akárki csak úgy elkezdhet nemeket gyártani. „Ezek az emberek csak trollkodnak ugye?”, tette fel a kérdést az egyik hozzászóló. „Ezentúl én ötszögként fogok tekinteni magamra”, írta iróniával egy másik felhasználó.

„Az új nemek kreálása furcsa, és csak azért csinálják ezek az emberek, hogy valami különlegességet vigyenek az átlagos életükbe. Nem tudják elfogadni az alacsony társadalmi helyzetüket, és ezzel kompenzálnak, hogy magasabb társadalmi pozíciót követelhessenek maguknak, ami nagyon szomorú”,

jegyezte meg egy másik felhasználó a kommentjében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.