Otthonában lőtték agyon a haiti elnököt

Sajtóértesülések szerint a merényletben külföldiek is részt vehettek.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 13:22
JOSEPH, Claude; MOISE, Jovenel
Port-au-Prince-ben készített kép Jovenel Moise haiti államfõrõl. MTI/EPA/EFE/Orlando Barría Fotó: Orlando Barría
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen fegyveresek hajnalban betörtek Jovenel Moïse haiti elnök fővárosi házába, és meggyilkolták – közölte Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök. Feleségét ugyancsak meglőtték, a first ladyt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A támadók kiléte és indítéka egyelőre ismeretlen.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a merényletben külföldiek is részt vettek, szemtanúk arról számoltak be, hogy spanyol és angol beszédet is hallottak.

Szervezettségre utal az is, hogy helyszíni jelentések szerint drónt és gránátokat is bevetettek.

Port-au-Prince-ben készített kép Jovenel Moise haiti államfőről
Fotó: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

Az egykori banánkereskedőből politikussá lett, 53 esztendős Jovenel Moïse 2017 februárja óta irányította az országot. A 11 milliós, karibi-térségbeli állam politikai rendszerében a hatalmat a megválasztott államfő és a miniszterelnök vezette kormány megosztva gyakorolja.

Jovenel Moïse azonban régóta az ellenzék célkeresztjében áll, azzal vádolták, hogy egyeduralmat próbál kialakítani, korrupciós ügyei vannak, valamint különféle bűnszervezetekkel is együttműködik, de még mandátumának érvényességét is megkérdőjelezték. A 2015-ben tartott elnökválasztás első fordulóját csalás miatt érvénytelenítették, és Moïsét végül a 2016-os második forduló után nyilvánították győztesnek. Az ellenzék szerint akkor kezdődött mandátuma, de mivel ez utóbbi csak 2017-ben tette le az esküt, támogatói onnan számítják az öt évet – emlékeztetett az MTI. Az eredetileg 2019-re kiírt, ám többször elhalasztott választásokat a tervek szerint idén októberben rendezték volna meg, kérdés azonban, hogy a gyilkosság erre milyen hatással lesz. Az elnöki pozíciót egyelőre Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök vette át.

Haiti a világ egyik legszegényebb országa, amely a mai napig nem heverte ki a 2010-es pusztító földrengést, amely legalább 200 ezer életet követelt. Persze a szigetországot sem kerülte el a koronavírus,

de azon kevés államok egyike, ahová még egyetlen vakcina sem érkezett.

A haiti fõvárost, Port-au-Prince-t sújtó erõszakos cselekmények miatt otthonukból elmenekült emberek a Carrefour Sportközpontban 2021. június 16-án.
MTI/EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard

Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások. Az elmúlt hétekben 1500-nál is többen költöztek az átmeneti szállást biztosító sportkomplexumba, mivel lakóházak és üzletek százait gyújtották fel a város kerületeiért rivalizáló bandák, és a fõváros rendõrsége nem tudja biztosítani az emberek védelmét.

Jogvédők szerint a bandák közti erőszak a büntetlenség és a politikusok közreműködése miatt hatalmasodott el az országban. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) júniusban felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett városrészekben az erőszakcselekmények és úttorlaszok akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.