időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Sóoldatot kaptak vakcina helyett

László Dávid
2021.07.06. 21:21
Sóoldatot kaptak vakcina helyett

Több mint 2500 embert hamis vakcinával, minden bizonnyal egyszerű sóoldattal oltottak be Indiában. A híradások szerint a csalók – köztük orvosok – kínosan ügyeltek a részletekre, egy egyébként hatósági engedéllyel rendelkező kórházban rendezték be „oltóközpontjukat”, a sóoldatot pedig a megsemmisítésre szánt üres fiolákba töltötték vissza.

Lebukásukat mégis az okozta, hogy a pácienseknek egy idő után gyanús lett, hogy nevük nem tűnik fel az oltottakat regisztráló kormányzati honlapon, illetve senkinél nem jelentkezett semmilyen mellékhatás.

A rendőrség 14 embert vett őrizetbe az üggyel összefüggésben, akik a becslések szerint nagyjából húszezer dollárt (hatmillió forintot) kaszáltak az átveréssel.

Az új koronavírus ellen oltanak Kolkátában.
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

Persze korántsem ez volt az első eset, hogy hamis vakcinákkal próbáltak nyerészkedni, hasonlóra számos példa volt már szerte a világból. Az oltóanyagok megjelenésével párhuzamosan a feketepiacon azonnal feltűntek a hamis szérumok, gyógyszerek, de még oltásigazolást és negatív tesztet is lehet vásárolni. A sötét webet – a világháló azon titkosított része, melyet a hagyományos keresők és böngészők nem látnak – vizsgáló jelentések már márciusban arra figyelmeztettek,

hogy nagyjából 250 és 1200 dollár (75 ezer és 360 ezer forint) közötti összegért, átlagosan 500 dollárnak megfelelő, lenyomozhatatlan bitcoinért árulnak egy dózist, lényegében bármelyik gyártótól.

Habár azóta az oltóanyagok szélesebb körben elérhetők legálisan is, a szigorú ellenőrzés miatt az árak állítólag mégis tovább emelkedtek. Az utazáshoz szükséges hamis oltási igazolást vagy negatív tesztet akkoriban 150 dollárért kínáltak, sőt még „kettőt fizet, hármat kap” akciót is hirdettek.

Jobb esetben ezek a kétes eredetű termékek valódi, csak lopott oltóanyagot tartalmaznak. A rosszabb forgatókönyv, ha valamilyen hamis, de ártalmatlan anyagot, például a már fent említett sóoldatot. A legrosszabb viszont, ha kifejezetten káros szérumot töltenek az ampullákba. Már ha egyáltalán megérkezik a megrendelt áru; a csalók ugyanis gyakran csak zsebre teszik a pénzt. Az Egészségügyi Világszervezet és az Interpol ezért már többször figyelmeztetett: az interneten biztosan nem lehet hatóságilag engedélyezett vakcinákat vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.