Tiltakozók a nemzeti zászlót tűzték ki a szivárványos helyett Tbilisziben

Lemondták a szervezők a Tbiliszibe hétfő estére tervezett melegfelvonulást, miután a hírügynökségi beszámolók szerint „erőszakos csoportok megrohamozták és feldúlták” az LMBTQ-közösség irodáját a georgiai fővárosban – közölte a Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport Twitteren. Az eseményről készült fotókon és filmfelvételeken nemzeti zászlókat lobogtató csoportok láthatók – írja a Hiradó.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 07. 05. 15:48
null
Tbiliszi, 2021. mjus 26. Georgiai katonk menetelnek a fggetlensg 103. vfordulja alkalmbl tartott katonai dszszemln Tbilisziben 2021. mjus 26-n. A cri Oroszorszg sszeomlst kveten a Kaukzus dli rszn fekv terleten 1918. mjus 26-n kiltottk ki a fggetlen Grz Demokratikus Kztrsasgot. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze Fotó: Zurab Kurcikidze Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalon fényképeket és videókat tett közzé a helyi LMBTQ-csoport arról, ahogy a szexuális kisebbségek felvonulását ellenzők betörtek az épületbe, és egyebek közt összetéptek több szivárványos zászlót. Más videófelvételeken egy megsebesült újságíró is látható. A sértettek elmondták, hogy a támadás során néhány felszerelés összetört.

A tüntetők egyúttal a városközpontban lezárták a Rusztaveli sugárutat, így tiltakozva a helyi LMBTQ tagjainak hétfő estére tervezett „Méltóság Menete” ellen – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A menet ellenzői kezdetben a sugárúton található ortodox templom előtt gyülekeztek, majd átvonultak a parlament előtti térre. A helyszínre rendőrségi járőröket vezényeltek. A tiltakozók itt agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben. A sugárút autósforgalma megbénult.

A belügyminisztérium közleményben kérte az aktivistákat, hogy mondják le a menetet. A tárca részéről ezt biztonsági okokkal indokolták, kiemelve a nagyszámú ellentüntetők jelentette veszélyt.

A Twitter közösségi oldalon máris „ördöginek, barbárnak” és „holdkórosnak” nevezték a nemzeti zászlót kitűző fiatalokat:

Az eseményről készült videóból kiderül: a tömeg rengeteg nemzeti zászlóval érkezett a helyszínre, a szivárványos lobogót is erre cserélték.

A grúz hazafiakat súlyosan sértő, barbározó Twitter-bejegyzések egyetlen szóval sem emlegetik a nemzeti zászlókat.

(A borítóképen Georgiai /grúz/ katonák menetelnek a függetlenség 103. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén Tbilisziben 2021. május 26-án. Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.