Trudeau elítélte a katolikus templomok elleni támadásokat

Viktória és Erzsébet királynő emlékműveit is megrongálták a felháborodott kanadaiak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 03. 9:46
Canada's Prime Minister Justin Trudeau speaks at a news conference in Ottawa
Justin Trudeau miniszterelnök sármja már nem lesz elég a túléléshez Fotó: REUTERS/Patrick Doyle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélte a kanadai katolikus templomok elleni támadásokat Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pénteken. Az utóbbi időben több imaházban követtek el gyújtogatásokat és vandalizmust. A történtek hátterében az áll, hogy több mint 1100 jelöletlen sírra bukkantak őslakos gyerekek számára létrehozott három egykori bentlakásos iskola közelében a kanadai Brit Columbia és Saskatchewan tartományokban.

A katolikus Trudeau a történtek kapcsán kijelentette, hogy megérti az emberek indulatait a kanadai szövetségi kormánnyal és a katolikus egyházzal szemben. – Valódi és teljességgel érthető dologról van szó, tekintettel a napvilágra került szégyenletes történésekre – mondta sajtótájékoztatóján a kormányfő. – Ugyanakkor arra kell gondolnom, hogy

a templomok leégetésével csak megfosztják a gyászoló és lelkitámaszra vágyó embereket azoktól a helyektől, ahol megtalálhatják ezt a fajta segítséget

– húzta alá Trudeau.

A július elsején tartott kanadai nemzeti ünnepen (Kanada nap) több rongálás is történt híres történelmi személyiségek, a többek között Viktória és Erzsébet királynő emlékművei ellen. A manitobai törvényhozás épületénél például az összegyűlt tömeg kötelekkel ledöntötte Viktória királynő szobrát és piros festékkel összemázolták. A műemlék mögé több száz apró cipőt helyeztek el az őslakos gyerekek emlékére. A kormányzati tisztségviselők és az ősalakosok közösségeinek vezetői egyaránt elítélték a történteket.

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat Kanadában. Ez idő alatt összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától. Nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban.

Justin Trudeau kanadai kormányfő bocsánatot kért az elődök erőszakos asszimilációs politikájáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.