Washington a szövetségi alkalmazottak kötelező beoltását mérlegeli

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala a beoltottaknak is javasolja a maszkviselést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 28. 10:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai kormány mérlegeli annak elrendelését, hogy kötelezővé tegye-e az új típusú koronavírus elleni oltást a szövetségi alkalmazottaknak – árulta el Joe Biden amerikai elnök újságírói kérdésre kedden a virginiai McLeanben, a nemzeti hírszerzési igazgató hivatalában tett látogatásakor. A szövetségi kormány az ország legnagyobb munkaadója.

A kormányzat egészségügyi szakértői a delta variáns terjedése miatt a napokban azt javasolták, hogy a beoltott amerikaiak is ismét kezdjenek maszkot hordani bizonyos helyeken. A Fehér Házban dolgozókat szintén felszólították a maszk viselésére. Jen Psaki fehér házi szóvivő legutóbb úgy nyilatkozott a szövetségi alkalmazottak kötelező oltásáról: a kormány egyelőre vizsgálja, hogy van-e joga az elnöknek ezt elrendelni.

A CNN amerikai hírtelevízió arról értesült, hogy Biden csütörtökön bejelenti a szövetségi alkalmazottak kötelező beoltását.

Keddi közleményében a Fehér Ház ugyanakkor azt tudatta, hogy az elnök csütörtökön jelenti be a „következő lépéseket”, hogy minél több amerikai felvegye a védőoltást.

– Minél több ember beoltása és a maszkviselés teszi lehetővé, hogy elkerüljük azokat a korlátozásokat, iskolabezárásokat és leállásokat, amelyekkel 2020-ban kényszerültünk szembesülni –

idézte Bident a közlemény, kiemelve, hogy már rendelkezésre állnak az eszközök és a tudományos háttér ahhoz, hogy el lehessen kerülni az újabb korlátozásokat. A járványügyi hivatal legutóbbi ajánlása értelmében a beltéri nyilvános helyeken javasolt a maszkviselés azokon a területeken, ahol a vírus gyorsan terjed. Biden közölte: mindenképpen ennek megfelelően fog eljárni, ha ilyen helyre utazik.

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, New York városában és Kalifornia államban már elrendelték a kötelező oltást a kormányzati dolgozók körében a lassuló oltakozási kedv és a delta variáns terjedése miatt. A New York-i városi tanács alkalmazásában álló 340 ezer munkavállalót – rendőröket, tanárokat – kérnek arra, hogy legkésőbb szeptember 13-ig oltassák be magukat. Az Egyesült Államok nyugati partjának legnépesebb államában, Kaliforniában pedig a 246 ezer fős állami dolgozói gárdának tették kötelezővé az oltások beadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.