időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

A Pentagon kötelezővé tette katonáinak a Covid elleni oltást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.10. 10:11 2021.08.10. 11:10
A Pentagon kötelezővé tette katonáinak a Covid elleni oltást

Legkésőbb szeptember 15-ig az amerikai hadsereg minden tagjának kötelezően fel kell vennie a koronavírus elleni oltást – derült ki abból a hétfőn, az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott jelentésből, amelyet Lloyd Austin védelmi miniszter juttatott el az amerikai csapatokhoz.
 

Ha a fertőzések aránya emelkedik és potenciálisan befolyással lesz a katonai készültségre, nem fogok habozni, hogy hamarabb cselekedjek, vagy javasoljak egy másik utat az elnöknek. A nemzet megvédéséhez egészséges és harcra kész katonákra van szükségünk

– közölte Austin.
 

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta: határozottan támogatja Austin tervét. – Austin miniszter úrnak és nekem megingathatatlan elkötelezettségünk, hogy csapataink minden képességgel rendelkezzenek ahhoz, hogy munkájukat a lehető legbiztonságosabban elvégezzék – fogalmazott közleményében az elnök.
 

Az oltás lehetővé teszi a hadsereg tagjainak, hogy egészségesek maradjanak, nagyobb védelmet nyújtsanak a családjuknak, és biztosítja, hogy a katonai erőink készen álljanak a bevetésre. Nem hagyhatunk fel a Covid–19 elleni küzdelemmel, különösen azért, mert a Delta-variáns gyorsan terjed a be nem oltott emberek között

– tette hozzá Biden.
 

Az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítő embereknek eddig is kötelező volt felvenniük több mint egy tucat védőoltást. Ezek közé tartozik például a kanyaró, a mumpsz, a diftéria, a hepatitisz, a himlő és az influenza elleni vakcina is. A Pentagon mostantól hozzáadja a listához a koronavírus elleni védőoltást is. A védelmi minisztérium korábban ugyan nem tette kötelezővé a Covid–19 elleni vakcina felvételét az állomány tagjainak, de a járvány kezdete óta határozottan ajánlják az oltást a katonáknak.

 

A Pentagon adatai szerint a teljes amerikai hadseregből több mint egymillió katona már megkapta a védettséghez szükséges összes oltását, és további 237 ezren vannak, akik még csak egy oltáson vannak túl. A haditengerészet közölte, hogy az aktív szolgálatot teljesítő és tartalékos tengerészek több mint 74 százaléka már legalább egy adag oltást megkapott. A légierő adatai szerint a kötelékükben szolgáló aktív és tartalékos katonák 65, illetve hatvan százaléka részlegesen beoltott.


Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagon állománya előtt beszél Washingtonban 2021. február 10-én.
MTI/AP/Patrick Semansky

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.