A tálibok újabb tartományi székhelyet vontak ellenőrzésük alá

Joe Biden amerikai elnök közölte, nem bánta meg a csapatkivonásról szóló döntést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 11. 11:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A radikális iszlamista tálibok kedd éjjel elfoglalták az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány székhelyét, Faizábádot – közölte újságírókkal a tartományi tanács egyik tagja. Zabihullah Attik elmondta, hogy több napja folytak a harcok a biztonsági erők és a tálibok között, és az előbbiek végül a közeli kerületekbe vonultak vissza. Faizábád a kilencedik tartományi székhely, amelyet a kabuli kormány ellen harcoló tálibok elfoglaltak, kevesebb mint egy nappal az ország nyugati felében található Faráh tartomány azonos nevű székhelye után.

 

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Mindeközben kedden Joe Biden amerikai elnök leszögezte:

az afgánoknak maguknak kell megvívni harcukat az országuk feletti ellenőrzésért, és összefogásra szólította fel az ázsiai ország vezetőit.Hozzátette azt is, hogy nem bánta meg a csapatkivonásról szóló döntést.

Az Egyesült Államok mindazonáltal továbbra is biztonsági segítséget nyújt majd az afgán erőknek – fogalmazott az elnök. Ugyanekkor Kabulban Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a helyi milíciák segítségét fogja kérni a radikálisok elleni harcban. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa aggodalmának adott hangot a radikálisok előrenyomulása miatt.

– Az emberek jogosan tartanak attól, hogy a tálibok hatalomra kerülésével az emberi jogok terén az elmúlt két évtized során elért eredmények szertefoszlanak

– jelentette ki.

 

Borítókép: Faráh, 2021. augusztus 10. Radikális iszlamista tálib harcosok mennek az utcán, miután elfoglalták az Afganisztán nyugati felében található Faráh tartomány azonos nevű székhelyét 2021. augusztus 10-én. A 128 ezer lakosú város a Faráh folyó partján fekszik, stratégiai szempontból viszonylag kiszolgáltatott pozícióban, hiszen délen nyílt sivatag terül el. A tartományban évek óta feszült volt a helyzet a kormányerők és a kabuli vezetés megdöntésén fáradozó lázadók között. Fotó: MTI/AP/Mohammad Asif Khan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.