Az EU elfogadja több szomszédos ország oltási igazolványát is

Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 19. 17:39
null
Frankfurt, 2020. december 27. Egészségügyi dolgozó kitölt egy oltási bizonyítványt , amely a koronavírus (COVID-19) elleni oltóanyag beadását igazolja Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idõsotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be elõször a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinával. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következõ napokban nyílik majd meg. MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold Fotó: Andreas Arnold Forrás: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országoknak az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az Európai Unió területére – jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön. 

A kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak.

– Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális Covid- tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon

– tette hozzá.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos szerint partnereink is szerves részét képezik a biztonságos, közös nyitásnak. Fotó: Olivier Hoslet

Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak.

Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is. Az EU már Svájccal már megkötötte kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszert kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.

Borítókép: Oltási bizonyítvány Frankfurtban. Fotó: MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.