Elmérgesedhet a konfliktus a Hezbollah és Izrael között

A radikális szervezet vezetője kijelentette: akár a háborúra is fel vannak készülve.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 08. 10:30
null
Bagdad, 2020. január 1. Az Irán támogatását élvezõ Katáib Hezbollah síita milícia tagjai tüzet gyújtanak az Egyesült Államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén. A tüntetések elõzõ nap kezdõdtek tiltakozásul az amerikai erõk iraki légicsapásai ellen. Az Egyesült Államok december 29-én hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt. MTI/EPA/Murtadzsa Latif Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője a konfliktus elmérgesedésre figyelmeztetett a libanoni síita szervezet és Izrael között szombat este az al-Manár libanoni televízióban közvetített beszédében.

 

Nagyon veszélyes, tizenöt éve nem látott fejlemény volt az, ami az utóbbi napokban történt 

 

— jelentette ki Naszralláh. Mint  mondta, a Hezbollah nem kíván háborút, de készen áll erre az eshetőségre és nem fél ettől.

 

Az Iránnal szövetséges radikális szervezet vezetője azzal indokolta a pénteki rakétatámadást Libanonból Észak-Izrael területére, hogy így akartak erőegyensúlyt teremteni, mint mondta megfelelő, arányos választ adva. Hangsúlyozta, hogy Izrael lakatlan térséget bombázott csütörtökön, és a Hezbollah is így cselekedett, amikor pénteken a Séba farmok térségét lőtte. Szakértők szerint ez azt jelezheti, hogy a két állam nem kívánja a feszültség elharapódzását. Szombaton már nem voltak rakétaindítások. Mindazonáltal Naszralláh nem zárta ki a helyzet elmérgesedésének lehetőségét.

 

Eddig nem voltak áldozatok a kölcsönös csapásokban. Felbőszült libanoni falusiak azonban megállítottak és lefoglaltak egy teherautóra szerelt rakétavetőt a Hezbollah pénteki támadása nyomán. Naszralláh élesen bírálta a történteket. A libanoni hadsereg saját közlése szerint négy gyanúsítottat vett őrizetbe a szomszédos állam területe ellen végrehajtott csapásokkal összefüggésben. Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. A két ország között hivatalosan továbbra is hadiállapot áll fenn, a határon időnként előfordulnak különböző incidensek.

 

Borítókép: Az Irán támogatást élvező Katib Hezbollah sita milcia tagjai tüzet gyújtanak az Egyesült államok iraki nagykövetségénél 2020. január 1-jén. 
MTI/EPA/Murtadzsa Latif

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.