Erdő Péter: Az egyház identitást és küldetést adott az európaiaknak

A bíboros az olasz sajtónak adott interjút az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 31. 11:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szekularizált Európában a katolikus egyház küldetésének jelentőségét hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kezdete előtt az Il Foglio olasz napilapban megjelent interjúban kedden. Az újság szerint a szeptember 5-én kezdődő NEK „keresztény hét lesz a legszekularizáltabb kontinensen”.

Európában Istent a fejlődés nagy ötletével akarták helyettesíteni, és most felteszik a kérdést, hogy mi is ez a fejlődés, és valóban nagyobb értéket képvisel-e?

– fejtette ki Erdő Péter. Úgy vélte, sok embernek a „pillanatnyi jólét” maradt meg egyedüli értékként, de ez nem segít a jövőtől való esetleges félelmekkel szemben, sőt a többiektől való félelmet növeli, attól tartva, hogy valamiről le kell majd mondani a javukra. Hozzátette, a mai világban nem lehet magát kereszténynek valló, de vallását nem gyakorló, olaszul „langyosnak” nevezett hívőnek lenni. A Jézus Krisztussal való kapcsolat „egzisztenciális, nem pedig kulturális jelenség” – hangoztatta. Erdő Péter hangsúlyozta továbbá azt is:

a katolikus egyház Európában nevelést adott az egyes népeknek, nem számolta fel identitásukat, ellenkezőleg, felemelte kultúrájukat.

Erdő Péter kifejtette, hogy Európában a hitet azokkal lehet újraébreszteni, akik megszenvedtek érte. Emlékeztetett, hogy Közép-Kelet-Európában az idősebb generációk „nagy árat fizettek, ha hűek akartak maradni hitükhöz”. Hozzátette, hogy ma is „bizonyos helyzetekben a katolikus hitvallás, a következetes katolikus magatartás súlyos következményekkel járhat”. Megjegyezte, vannak idők, amikor nemcsak az egyéneknek, hanem a népeknek is lehet küldetésvállalásuk.

Az Il Foglio kiemelte, hogy a NEK eseményeire a világ minden részéből érkeznek előadók, és az üldözött „mártír” egyházak püspökei is Budapesten lesznek. A kongresszuson részt vesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a zárómisét pedig Ferenc pápa mutatja be szeptember 12-én.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek misét mutat be Nagyboldogasszony ünnepén az esztergomi bazilikában 2021. augusztus 15-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.