Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kegyelmet kér a tömeggyilkos norvég terrorista

Anders Breivik tíz évvel ezelőtt végzett 77 emberrel. Úgy érzi, már eleget ült tettéért.

2021. 08. 28. 18:44
Anders Behring Breivik
Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik makes a Nazi salute ahead of his appeal hearing at a court at the Telemark prison in Skien, Norway, on January 10, 2017. - A Norway court begins examining the state's appeal against a ruling that it has treated mass murderer Anders Behring Breivik "inhumanely" since he was jailed for killing 77 people in 2011. (Photo by Lise AASERUD / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT Fotó: Lise AASERUD / NTB Scanpix / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság előtt döntenek a tíz évvel ezelőtt 77 emberrel végző Anders Breivik norvég terrorista kegyelmi kérvényéről – adta hírül a norvég Verdens Gang (VG). Ügyvédje elmondása szerint ehhez ügyfelének joga van:

miután kiszabott 21 éves börtönbüntetésének minimumát, tíz évet már letöltötte, kérvényezheti szabadon bocsátását.

A bíróság ilyenkor főként az alapján dönt, hogy a rab veszélyt jelenthet-e még a társadalomra, fennáll-e a bűnismétlés veszélye? Norvégia történetének legsúlyosabb tömeggyilkossága esetében valószínűtlen, hogy az elítéltet elengedjék.

Valójában még a kiszabott 21 év börtön után is kevés az esélye, hogy szabadulhat. A norvég jogrendszer nem teszi lehetővé, hogy ennél hosszabb büntetéssel sújtsák, de az ítélet később meghosszabbítható.

Hogy akkor miben reménykedik a terrorista? Elképzelhető, hogy figyelemre vágyik. A VG értesülései szerint azon csatároznak, hogy meghallgatását a börtön falain belül vagy a bíróságon tartsák.

Az ügyvéd korábban arról is beszélt, újabb panaszt fogalmaznak meg Anders Breivik fogva tartási körülményeivel szemben. 

A férfi korábban arról panaszkodott, hogy – egyébként saját biztonsága érdekében is – teljes elszigeteltségben él, nem találkozhat a rabtársaival. Nemzetközi felháborodást okozott, hogy ehhez képest a tömeggyilkos többszobás zárkában raboskodik, amelyet játékkonzollal és edzőteremmel is felszerelt. Sőt, négy évvel ezelőtt még arra is volt ideje, hogy nevét – ismeretlen okból – Fjotolf Hansenre változtassa.

 

Borítókép: Anders Breivik náci karlendítése egy korábbi bírósági tárgyaláson. Fotó: Lise AASERUD / NTB Scanpix / AFP / Norway OUT

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.