Lapozó: Soha nem látott erőszakhullám Svédországban

Egyre több a hajléktalan Brüsszelben · Spanyolországban gyártott, szennyezett Moderna-vakcinákat von ki a forgalomból Japán · Versenyfutás folyik az afgánok megsegítésére Rómában · Feketeszerda volt Svédországban.

2021. 08. 27. 10:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több a hajléktalan Brüsszelben 

Egy év alatt több mint húsz százalékkal nőtt a hajléktalanok száma Brüsszelben: 2019-ben még „csak” 4187 ember élt a belga főváros utcáin (esetleg menhelyeken), 2020-ban már legalább 5300 hajléktalant számolt össze a Bruss’Help segélyszervezet. A szervezet vezetője, François Bertrand szerint azonban a fedél nélkül élők száma nemcsak a fővárosban nőtt meg ugrásszerűen, hanem Belgium vidéki településein is. A tartósan fedél nélkül élők között pedig most már nemcsak egyedülálló felnőtt férfiakat, hanem nőket és gyerekeket is egyre nagyobb számban találnak a segélyezéssel foglalkozó szervezetek és szociális munkások. 2018-ban 600 hajléktalan kiskorút tartottak számon Brüsszelben, 2021-ben viszont már csaknem ezer, összesen 933 fedél nélküli gyermeket számoltak össze a belga főváros utcáin vagy menhelyein.

Forrás: RTL info

 

Spanyolországban gyártott, szennyezett Moderna-vakcinákat von ki a forgalomból Japán 

Az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma közölte: több mint 1,6 millió adag Covid–19 elleni oltóanyag felhasználását kell leállítaniuk, miután rendellenes anyagokat találtak az egyik beérkezett tételben. Az összes problémás üveget a Moderna egyik spanyolországi üzemében állították elő. Japán sürgősen felszólította a céget, hogy vizsgálja ki a történteket. A Katalóniában és Madridban is gyártó Rovi képviselője csütörtök reggel azt a tájékoztatást adta, hogy a szennyeződés kizárólag csak néhány, Japánba küldött csomagra korlátozódik, máshová nem kerülhetett a hibás oltóanyagból. A laboratórium hozzátette azt is, hogy a történtek ellenére nem állították le a Covid-vakcinák termelését, de teljes körű vizsgálatot indítottak az ügyben.

Forrás: EL MUNDO

 

Versenyfutás folyik az afgánok megsegítésére Rómában 

Rendkívüli szolidaritással fogadják a rómaiak az afgán menekülteket. Jelenleg 1200 személyt helyeztek Lazio tartomány Covid-szállodáiban a karantén időszakára. A rómaiak azonnali önkéntes segítő akciókba kezdtek az bajbajutottak megsegítésére. 

Szerda délután a Monte Marion elnevezésű kerületben 52 afgán menekültet helyeztek el. Az intézetet működtető apácák Facebook-üzenetet tettek közzé, hogy örömmel elfogadnak ruha-, ágynemű- és gyerekjáték-felajánlásokat. Pár óra leforgása alatt több százan sorakoztak a szálló bejárata előtt, a szervezőknek végül le kellett állítani a szolidaritási akciót, mivel a fővárosiak lelkes adakozása irányíthatatlanná vált. Több római család ajánlotta fel, hogy nyaralójába befogadja és ingyen lakhatást biztosít a bajba jutott családoknak.

Forrás: Il Tempo

 

Feketeszerda volt Svédországban 

Lövöldözés három városban, egy agyonlőtt bűnöző, egy súlyosan megsérült áldozat, bombarobbantás és kétszáz felgyújtott autó a mérlege a szerdai napnak Svédországban. Az erőszaksorozat fényes nappal, délidőben kezdődött Linköpingben, ahol egy belvárosi étteremben agyonlőttek egy férfit. Az áldozatot, akit korábban már elítéltek bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt, többször fejbe lőtték. Az elkövetőt még keresi a rendőrség. 

Este nyolc körül lövöldözés volt délen, Åstorpban, Helsinborg közelében, ahol a rendőrség csak a fegyverhasználat nyomait tudta rögzíteni, sem elkövetőt, sem sérültet nem találtak. Este 10 órakor Stockholm északi agglomerációjában fekvő Stocksundban volt lövöldözés, egy 25 éves férfit lőttek mellbe és lábon, valamint egy autóban találtak lövésből származó lyukakat. A gyilkossági kísérlet kapcsán négy embert vettek őrizetbe. Tizenegy órakor Uppsala központjába riasztották a tűzszerészeket, mert erőteljes robbanás rázta meg a környéket. Senkinek sem esett baja, egy épület viszont megsérült. Éjjel 2 órakor a stockholmi repülőtér közelében, Märstában lobbant lángra egyidejűleg kétszáz autó egy garázsban. Az autókon kívül az épületet sem sikerült megmenteni, a tető beszakadt. A tűzoltóság szerint csak három-négy nap múlva lehet elkezdeni a tetthely vizsgálatát, annyira felhevültek a romok.

Forrás: Expressen, SVT, SVT, SVT, SVT

 

Borítókép: Rendőrök biztosítják a helyszínt a koppenhágai Krudttonden kávézónál 2015. február 14-én                               Fotó: MTI/EPA/Mathias Oegendal

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.