NATO-vezető júliusban: Nincs esélyük a táliboknak

Mircea Geoană román politikus nemrég még úgy vélekedett, elegendő erőtartalék van Afganisztánban.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem hiszem, hogy bármilyen esély lenne egy tálib kormányzásra – mondta egy hónappal a tálibok kabuli bevonulása előtt Mircea Geoană, a NATO akkor frissen kinevezett főtitkár-helyettese. Az egykori román szociáldemokrata külügyminiszter a Deutsche Welle német közszolgálati médiumnak adott július 14-i interjújában kijelentette: 

Azokat a reformokat, amelyek megvalósításához mi is hozzájárultunk, nemcsak katonailag fogják megvédeni, azok védelméhez az afgán nép is hozzájárul majd.

Geoană a diplomácia legklasszikusabb közhelyeivel élve továbbá arról is beszélt, hogy 

Afganisztánban megfelelő mértékű erőtartalék van a szociális és emberi jogokban elért fejlődés megvédéséhez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy hónappal helyettesének optimista interjúja után Kabul tálib bevételére reagálva már azt nyilatkozta, hogy az afgán vezetés képtelen volt szembeszállni a tálibokkal, politikai, illetve katonai rendszere egészen váratlan gyorsasággal omlott össze. A román politikus júliusi kinevezését követően az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára a transzatlanti kapcsolatok határozott támogatójaként jellemezte Geoanăt, aki szerinte több évtizedes politikai és diplomáciai tapasztalatával hozzáadott értékkel látja el a NATO-t. 

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője korábban a Kolozsváron szerkesztett Krónika című napilapnak Bukarest atlantista törekvéseinek elismeréseként jellemezte Geoană kinevezését, de azt is hozzátette: a döntés egyben üzenet is Romániának, hogy csakis nyugati orientációjú politikusok kerülhetnek pozícióba.

Az elemző szerint az Egyesült Államok döntéshozói körében igen élénk a román diplomácia, de ez nem meglepő, hiszen száznegyven éve, az ország függetlensége óta az éppen aktuális nagyhatalom legélénkebb szövetségese Románia a régióban.

Mircea Geoană politikusként 2009-ben bukott a legnagyobbat, amikor lelkesen ugrálva jelentette be győzelmét a romániai elnökválasztások második fordulójának napján, miután négyből három exit poll felmérés az ő győzelmét jelezte Traian Băsescuval szemben. Csakhogy másnap reggelre kiderült, a megméretést szoros eredménnyel, de Băsescu nyerte.

Borítókép: Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban    Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.