Sebastian Kurznak még kihívója sem akadt a pártelnökségre

Elsöprő többséggel másodszor is Sebastian Kurzot választotta elnökévé a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) szombaton Sankt Pöltenben tartott tisztújító kongresszusán.

MTI
2021. 08. 28. 20:53
Head of OeVP Kurz meets head of Greens Kogler in Vienna
AUSTRIA-POLITICS/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedüli indulóként Kurz a jelenlévő küldöttek 99,4 százalékának szavazatával túlszárnyalta 2017-es, első elnökválasztásának eredményét, amikor 98,7 százaléknyi szavazatot kapott. A 99,4 százalékos eredmény a valaha elért legmagasabb szavazati arány, amellyel néppárti elnökjelöltet megválasztottak.

A kongresszust szigorú járványügyi előírások mellett tartották: a küldötteknek, a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek is igazolniuk kellett, hogy vagy átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy teljes immunitással, illetve negatív teszteredménnyel rendelkeznek. A show-elemekben is bővelkedő rendezvényt a házigazda, Jahanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai tartományfőnök nyitotta meg, majd Günther Platter tiroli tartományfőnök bemutatta a – pártelnöki, elnökhelyettesi és a szövetségi pénzügyi referensi pozícióra pályázó – jelölteket. Ezután Angus Wöginger frakcióvezető tartott lelkesítő kortesbeszédet.

Sebastian Kurz tartalmilag öt aktuális téma – az adófizetők tehermentesítése, a munka világa, a gazdaság zöldítése, a digitalizáció és a migráció – köré fűzte fel a mondandóját. A kis és közepes jövedelműeknek adócsökkentést, valamint az úgynevezett családi bónusz emelését ígérte, míg a munkakeresőknek további támogatást. Mindazonáltal hozzátette:, cél, hogy aki dolgozni tud, az dolgozzon is. 

Az ÖVP olyan társadalmat akar, ahol az emberek feltűrik az ingujjukat, és nem csak a markukat tartják

 – jelentette ki.
 A környezetvédelem témakörét érintve kiemelte, hogy legfontosabb feladat a széndioxid-kibocsátás csökkentése, mely a közlekedés reformjával, illetve a megújuló energiák növekvő mértékű használatával élhetőbb világot teremt az utódainknak. 

A migráció kérdésében továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy nem szabad újra elkövetni 2015 hibáit, és nem az illegális migránsok korlátlan befogadása, hanem a hazájukban való segítség a megfelelő eszköz a szolidaritás kifejezésére.  

Szólt az elmúlt másfél év nehézségeiről is, hiszen - mondta - a koronavírus-járvány árnyékában minden fronton komoly kihívásokkal kellett szembenézni. Hangsúlyozta, a válságból a kiutat csak a védőoltás jelenti. Mint mondta, a cél, hogy a járvány ne korlátozza többé a szabadságot és gazdaságot, és a válasz pedig: karantén helyett oltás.

Kurz - miután a küldöttgyűlés megerősítette tisztségében - köszönetet mondott a támogatásért a tagságnak, a parlamenti frakciónak és a néppárti minisztereknek is. „Hálás vagyok, hogy ilyen hátszéllel, ekkora támogatással vághatok neki a soron következő feladatoknak” - mondta a régi-új pártelnök.

 

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke. Fotós: Leonhard Foeger
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.